x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Premieră națională: Marii actori vând mărțișoare, ca să construiască un teatru de la zero

Premieră națională: Marii actori vând mărțișoare, ca să construiască un teatru de la zero

de Mihaela Bîrzilă    |    26 Feb 2021   •   07:58
Premieră națională: Marii actori vând mărțișoare, ca să construiască un teatru de la zero

Unii dintre cei mai îndrăgiți actori se întâlnesc cu publicul într-o apariție neobișnuită în acest weekend și luni, de 1 martie: vând mărțișoare cu autograf la Muzeul Țăranului Român. Mărțișoarele-unicat, făcute din lut de copiii de la Galeria Basil, sunt niște cărămizi simbolice pe care oricine le poate pune la temelia primului teatru care se face de la zero la noi în țară în ultimii 75 de ani.

 

Un mărțișor-cărămidă costă 53 de lei, 5 mărțișoare înseamnă o cărămidă pusă pentru viitorul teatru. Numele tuturor celor care au cumpărat cărămizi vor fi inscripționate pe un perete, în foaierul viitorului lăcaș de cultură.  

În curând se împlinește un an de când România a cunoscut primul lockdown din istorie. Nu le-a fost ușor artiștilor în acest an în care n-au urcat pe scenă sau poate n-au avut bani de facturi. Și totuși, n-au renunțat să-și facă visuri.  

 Am găsit-o pe regizoarea Chris Simion-Mercurian stând în genunchi, pe podea și împachetând cărămizi, una câte una, împreună cu tânăra actriță Alma Lascu. Tot ele trimit cărămizile în țară, către cei care sunt deja ctitori pentru “primul teatru construit împreună”, cum este botezat proiectul. Printre cărți, în bibliotecă, stau la loc de cinste câteva cărămizi cu autograf, iar într-o ladă, lângă ușă, sunt pregătite sute de mărțișoare cu autografele actorilor.

 

To build or not to be

Chris Simion-Mercurian, regizor și scriitor: “Acest spațiu cultural va rămâne moștenire Bucureștiului. Este un proiect om cu om, cărămidă cu cărămidă. Așa cum și Ateneul s-a făcut leu cu leu. «Grivița 53» nu este doar un demers cultural, ci și unul civic. Ne-am propus să strângem comunitatea. E nevoie de 33.000 de oameni care să doneze câte o cărămidă, indiferent dacă sunt în țară sau sunt români plecați în străinătate. Cu toții pot deveni ctitorii unui edificiu cultural-reper, care să fie lăsat moștenire generațiilor ce vin și pot să vadă acest exemplu de inspirație și curaj. Vrem să arătăm o Românie pozitivă. În ultima vreme, vedem cu toții partea umbroasă și întunecată a acestei țări. Noi ne dorim să arătăm partea luminoasă. Crezul nostru: To build or not to be. Pentru mine, nu există condițional-optativ când vorbesc de Teatrul Grivița 53. Vom reuși.” 

 

Faimosul Pascal Bruckner, președinte de onoare    

Deja s-au strâns 250.000 de euro, dar costurile pentru întreaga construcție sunt evaluate la două milioane de euro. Dacă se strâng banii, anul viitor se poate deschide șantierul și, peste încă un an, teatrul va putea găzdui primele spectacole. 

Chris Simion-Mercurian este inițiatoarea proiectului. A donat terenul pe care se va ridica noul teatru, un teren cumpărat cu 205.000 euro, după ce a făcut rost de bani din vânzarea casei bunicii. “Echivalentul a 30 de ani de vacanțe pe care le-aș fi avut asigurate de-acum încolo”, povestește Chris.  

Diagnosticată cu cancer la sân în 2017, la vârsta de 40 de ani, regizoarea a reușit să înfrunte boala și să dea o nouă direcție vieții. În pandemie, a lansat și un “Dicționar de optimisme”. 

Printre cei care susțin acest demers, se află și faimosul romancier francez Pascal Bruckner, care este chiar președinte onorific al Fundației Grivița 53.   

 

Maia Morgenstern, Oana Pellea, Rodica Mandache, Adriana Trandafir, Medeea Marinescu, Ilona Brezoianu, Marian Râlea, George Ivașcu, Vlad Logigan, Iuliana Vîlsan, Maria Miu sunt doar câțiva dintre actorii-ctitori implicați în acest proiect.  

  

  

  

×
Subiecte în articol: martisoare Chris Simion-Mercurian