x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Săptămâna Cătălina Buzoianu, la Teatrul Bulandra online

Săptămâna Cătălina Buzoianu, la Teatrul Bulandra online

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Apr 2020   •   10:46
Săptămâna Cătălina Buzoianu, la Teatrul Bulandra online

Teatrul Bulandra și-a făcut o datorie de credință din a readuce în atenția publicului spectacole importante din repertoriul său și pe artiștii care au contribuit la scrierea istoriei sale. După spectacolele Shakespeare, săptămâna 27 aprilie – 3 mai este dedicată cunoscutei regizoare Cătălina Buzoianu și spectacolelor sale montate la Teatrul Bulandra. Cu această ocazie, vor fi postate fotografii, cronici, gânduri ale regizoarei sau ale celor cu care, aşa cum îi plăcea să spună, „a făcut echipă”.

Pe pagina oficială de Facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro sunt programate trei producții astfel: miercuri, 29 aprilie, ora 19.00 – Patul lui Procust, de Camil Petrescu (1995), vineri, 1 mai, ora 19.00 – Petru, de Vlad Zografi (1998) și duminică, 3 mai, ora 19.00 – Turandot, de Carlo Gozzi (2000).

Cătălina Buzoianu a debutat la Teatrul Bulandra în anul 1975, cu spectacolul Hedda Gabler, de Ibsen. Este anul în care a pus în scenă și Interviu, de Ecaterina Oproiu, o producție care a rămas în istoria spectacologiei românești datorită adaptării inspirate a textului și a interpretărilor de excepție, din distribuție făcându-se remarcate actrițe precum Gina Patrichi, Mariana Mihuț, Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu-Matei. Regizoarea Cătălina Buzoianu revine la Teatrul Bulandra după anul 1985 și aici va rămâne până în anul 2006, când iese la pensie.

De-a lungul anilor, Cătălina Buzoianu s-a impus prin spiritul inovator, prin pasiune și prin capacitatea de a forma echipe și, mai ales, de a fermeca oamenii. A montat texte diverse, de la autori contemporani și dramatizări ale scrierilor acestora (O dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu) până la dramaturgi la care a revenit de mai multe ori, precum Pirandello și Strindberg.

Știința de a aduce actorii împreună, perseverența în dorința de a descoperi lucruri sunt câteva dintre darurile cu care a fost înzestrată Cătălina Buzoianu. A închegat echipe atât la venirea, în 1975, în Teatrul Bulandra, cât și mai târziu, când a montat spectacole celebre, precum Patul lui Procust, după Camil Petrescu (1995), Copilul îngropat, de Sam Shepard (1996), Petru, de Vlad Zografi (1998) sau celebrul spectacol itinerant Odiseea 2001 (2001).

Cătălina Buzoianu este ea însăși un miraj, de aceea este important s-o păstrăm vie în memorie, prin intermediul celor cincisprezece povești pe care le-a spus spectatorilor pe cele două scene ale Teatrului Bulandra.

 

 În 1.123.273 de locuinţe de români s-au putut vedea spectacole marca „Bulandra” în perioada 22 martie – 23 aprilie.

 

 

×