x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Sindicatul CulturMedia cere Parlamentului demiterea directorului Radioului Public

Sindicatul CulturMedia cere Parlamentului demiterea directorului Radioului Public

30 Ian 2020   •   16:06
Sindicatul CulturMedia cere Parlamentului demiterea directorului Radioului Public

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia solicită Parlamentului demiterea preşedintelui Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Georgică Severin, după neregulile semnalate la SRR în raportul Curţii de Conturi pe anul 2018 publicat miercuri, potrivit unui comunicat remis joi de organizaţia sindicală.

"Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia atrage atenţia asupra jafului din bani publici şi conducerii discreţionare, constatate de Curtea de Conturi în raportul pe 2018 privind activitatea Societăţii Române de Radiodifuziune. Aceste aspecte relevă dispreţ pentru banii cetăţenilor, interferează grav cu drepturile şi libertăţile salariaţilor, dar afectează şi buna funcţionare a unui Serviciu de Interes Public, aşa cum este Radioul Public. Aşa cum Federaţia noastră, împreună cu Sindicatul Salariaţilor din Radio România, am arătat în repetate rânduri, Preşedintele Director General, Georgică Severin, încă de la instalare, a manifestat un comportament abuziv, lipsă de consideraţie pentru angajaţii proprii, lipsă de transparenţă în activitate, motiv pentru care solicităm Parlamentului demiterea sa", se menţionează în comunicatul transmis de sindicatul CulturMedia.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia enumeră mai multe nereguli incluse de Curtea de Conturi în raportul pe 2018 privind activitatea Societăţii Române de Radiodifuziune. Printre acestea, încasarea nelegală, de către şeful SRR, a unui salariu mai mare decât prevede legea.

"Curtea de Conturi a constatat: Stabilirea şi încasarea nelegală, din partea Preşedintelui Director General, a unui salariu mai mare decât prevede legea, provocând un prejudiciu de cel puţin 121 de mii de lei în anul 2018. Prejudicierea bugetului, în urma deplasărilor internaţionale ale lui Georgică Severin, cauzată de transportul nelegal, la business class şi diurnă mai mare decât prevede legea. Exercitarea abuzivă a prerogativelor angajatorului prin emiterea unor decizii nelegale de sancţionare, concediere şi modificare unilaterală a contractelor individuale de muncă; Exercitarea abuzivă şi discreţionară a puterii în privinţa acordării drepturilor salariale şi extra-salariale cu încălcarea principiului egalităţii de şanse şi tratament; Exercitarea unor presiuni asupra angajaţilor în scopul îndeplinirii unor sarcini care exced limitele şi competenţele conform dispoziţiilor legale; Cheltuirea discreţionară şi fără respectarea legii a sumelor provenite de Bugetul de Stat; Încălcarea dispoziţiilor legale privind administrarea patrimoniului instituţiilor care sunt finanţate de la bugetul de stat", se menţionează în comunicatul transmis de sindicatul CulturMedia.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia consideră că situaţia identificată la SRR prin raportul Curţii de Conturi necesită demiterea directorului general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

"Aspectele semnalate de Curtea de Conturi impun ca, în cel mai scurt timp, conducerea instituţiei să îşi asume răspunderea, să permită aplicarea corectă a dispoziţiilor legale, iar Preşedintele Director General, Georgică Severin să fie demis", se precizează în documentul semnat de preşedintele sindicatului CulturMedia, Decebal Vleja.

În raportul pe 2018, Curtea de Conturi a notat, referitor la activitatea SRR, că bugetul societăţii a suportat cheltuieli fără bază legală în valoare de 291.000 de lei, pentru salariile directorului general şi ale membrilor Consiliului de Administraţie.

"Consiliul de administraţie al SRR a aprobat drepturi salariale pentru directorul general al entităţii într-un cuantum superior celui stabilit prin Legea de organizare şi funcţionare nr. 41/1994, situaţie ce a generat pentru anul 2018 plăţi în afara cadrului legal, suportate din fonduri bugetare, în valoare de 124 mii lei (121 mii lei reprezintă drepturi salariale şi 3 mii lei contribuţii datorate de angajator). Pe cale de consecinţă, indemnizaţia membrilor CA, care reprezintă 25% din salariul brut lunar al directorului general, a fost calculată şi acordată în corelaţie cu o bază salarială eronat stabilită. În aceste condiţii, bugetul SRR a suportat cheltuieli din fonduri publice în sumă de 291 mii lei, pentru care nu există bază legală de aplicare", se menţionează în raportul Curţii de Conturi privind situaţia de la Societatea Română de Radiodifuziune, citat de Federaţia Sindicală.

AGERPRES

×