x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru ALEXANDRINA HALIC – ACTRIȚA POVESTE. Un proiect editorial marca Teatrul Ion Creangă

ALEXANDRINA HALIC – ACTRIȚA POVESTE. Un proiect editorial marca Teatrul Ion Creangă

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Noi 2020   •   13:36
ALEXANDRINA HALIC – ACTRIȚA POVESTE. Un proiect editorial marca Teatrul Ion Creangă

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti în lumea magică a teatrului pentru copii, o actriță de poveste, pe nume Alexandrina Halic. Mititică de statură, dar dăruită cu un talent de nestăvilit, de o candoare dezarmantă și un entuziasm revigorant, eroina noastră a cutreierat ținuturile fabuloase ale basmelor și dramatizărilor populate de eroii literaturii pentru copii, traversându-le cu uimire și încântare.

Interpretări memorabile au marcat fiecare oprire asupra rolurilor care i-au fost hărăzite – și memorabile au fost și fiecare dintre miile de întâlniri cu publicul năzdrăvan din sala de spectacol. A fost Pinocchio, a fost Alice în Țara Minunilor, a fost Micul Prinț și David Copperfield – a fost și continuă să fie o bucurie să o privim și astăzi, jucând cu aceeași forță creatoare neobosită.

Cu ocazia celebrării a 55 de ani de la înființare, Teatrul Ion Creangă alege să-și celebreze trecutul printr-o serie de proiecte dedicate vocilor care i-au clădit prezentul și viitorul. Astfel, primul proiect editorial din Programul aniversar TIC55 este dedicat unei personalități emblematice a teatrului pentru copii: Alexandrina Halic, o actriță care a înnobilat scena Teatrului Ion Creangă de-a lungul a peste cinci decenii de activitate.

Intitulat „Alexandrina Halic – Actrița poveste, albumul ia forma unui amplu interviu acordat de actriță scriitorului și publicistului Ion Moldovan, completat de o generoasă selecție de fotografii și materiale de arhivă. „Prilejuind o nostalgică întoarcere în trecut și o fermecătoare evocare a unui itinerar de creație”, după cum amintește criticul literar și teatrologul Doina Modola, care semnează prefața albumului, interviul se împletește cu evenimente decisive din istoria Teatrului Ion Creangă, cu portrete ale unor mari personalități artistice, evocate de Alexandrina Halic, dar și cu emoționante confesiuni ale unora dintre regizorii și actorii care au colaborat cu Alexandrina Halic de-a lungul timpului, printre care: Ion Caramitru, Gelu Colceag, Șerban Puiu, Oana Pellea sau Adela Mărculescu.

Albumul poate fi consultat în format electronic, gratuit, pe platforma ISSUU: https://bit.ly/ISSUU_TIC.

Despre Programul TIC55

Lansat în luna mai 2020, cu ocazia împlinirii a cincizeci și cinci de ani de la înființarea Teatrului Ion Creangă, programul aniversar pune în lumină unele dintre cele mai importante momente și personalități artistice care au influențat destinul instituției. În contextul restricțiilor impuse de pandemie, programul se desfășoară pe două paliere: o componentă video online, cuprinzând testimoniale realizate cu implicarea echipei și colaboratorilor Teatrului Ion Creangă și o componentă editorială, care va fi continuată în stagiunile următoare.  

Despre autor

Jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan s-a născut la Blaj, în anul 1957. Un împătimit spectator și un bun cunoscător al vieții teatrale românești, publică începând din anul 2006 primele sale volume dedicate teatrului: „Câte vieți ai tu, Actorule?” (2006), „11 Artiști de nota 10” (2007), „Dialoguri între viață și artă” (2008). În perioada 2008-2009 lansează două serii editoriale. Prima dintre acestea, realizată în colaborare cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, este dedicată unor personalități ale teatrului muzical, printre care Daniela Vlădescu sau Mioara Manea. Cea de-a doua serie îmbracă forma unor volume-portret dedicate actorilor Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stănescu, Valeria Gagealov și Simona Bondoc.

 

 

Persoană de contact:

 

Anca Scurtu

Șef Birou Marketing, Comunicare

și Management Educațional

anca.scurtu@teatrulioncreanga.ro

Tel. 0743 367 108

×