x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Andreea Grămoșteanu în spectacolul după monodrama Departele aproape

Andreea Grămoșteanu în spectacolul după monodrama Departele aproape

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Feb 2021   •   11:34
Andreea Grămoșteanu în spectacolul după monodrama Departele aproape

Vineri, 5 februarie, ora 20:00, pe canalul YouTube al Teatrului Dramaturgilor Români, va fi prezentat următorul spectacol bazat pe o monodramă câștigătoare a concursului de creație teatrală și literară „Distanța” - DEPARTELE APROAPE - după un text de Cornel Udrea,  concept original de Marin Grigore și Andreea Grămoșteanu - un demers autentic de destabilizare emoțională. 

Dintre dramaturgii aleși de juriu în selecția finală a concursului, Cornel Udrea este cel mai experimentat și mai jucat, pe numeroase scene. S-a consacrat prin umorul său sec și prin modul surprinzător în care conduce acțiunea. „Departele aproape” este o dramă postmodernistă, cu unele trimiteri livrești și „citate” din texte și din desfășurarea unor piese cunoscute. Temele călătoriei și gării ca aventură și spațiu alienant converg ingenios spre tema generică a distanței, amintind de o cunoscută anecdotă: „ – Cum?! Atât de departe? / – Departe de ce?

 

„Monodrama este metafora îndepărtării de sine, a singurătății colective, a lipsei de dialog între generații, și efectele neconsumării unor etape de viață din firescul existențial. Sub pretextul călătoriilor sub semnul moral al cunoașterii, fie că este vorba de cele cutumiare, sau de cele inițiatice, omul se află întotdeauna pregătit cu răspunsuri la întrebările care nu se vor pune niciodată. Contemplarea sinelui, înțeles ca o apă curgătoare, adâncește criza existențială și cea a sentimentelor dornice de a fi exprimate, spuse, strigate, ca un semnal de alarmă, ca o revendicare în normalitate”, spune Cornel Udrea.

 

  

 

 

Autor a 18 cărți cu piese de teatru, laureat al mai multor concursuri de teatru și premii ale USR, piese traduse în patru limbi, 65 de premiere teatrale, la Teatrele Naționale din Tg. Mureș, Cluj-Napoca și Craiova, la teatre din Iași, Bacău, Brăila, Constanța, Pitești, Ploiești, Turda, Baia-Mare, Cornel Udrea a fost jucat în Bulgaria, Franța, Danemarca, Suedia, unde a și primit la Lingby Premiul Academiei de Teatru din Suedia, cu Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

 

 

×