x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Băiatul văduvă” - un nou performance work in progress la Teatrelli, în regia lui Eugen Jebeleanu

„Băiatul văduvă” - un nou performance work in progress la Teatrelli, în regia lui Eugen Jebeleanu

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Iun 2021   •   18:26
„Băiatul văduvă” - un nou performance work in progress la Teatrelli, în regia lui Eugen Jebeleanu

Eugen Jebeleanu, unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai momentului, atât în plan național, cât și în plan internațional, laureat UNITER în 2020 pentru cea mai bună regie, montează la Teatrelli „Băiatul văduvă”, un performance work in progress, după  „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard.

Performance-ul „Băiatul văduvă” se concentrează pe o abordare dublă – teatru și cinema, spectacolul fiind montat în mai multe etape de creație, pe structura unui laborator teatral cu public. Prima etapă a producției work in progress pune accentul asupra performance-ului teatral, într-un spațiu regândit din perspectivă cinematografică, în cea de-a doua etapă urmând să fie dezvoltată cu precădere componenta legată de zona de cinema.

La baza performance-ului stă textul lui Michel Marc Bouchard - „Tom à la ferme” - care a fost de altfel ecranizat în anul 2013 de băiatul rebel al cinematografiei, regizorul multi-premiat Xavier Dolan.

Textul plaseză personajele între tandrețe și violență, jonglând între statutul de victime și călăi, mânați de dorințe înnăbușite și porniri animalice. În prim-plan se află povestea tânărului Tom şi călătoria sa în micul oraş de provincie de la ţară, unde locuieşte familia iubitului său, decedat într-un accident de maşină. Parcursul său pătrunde în intimitatea profundă a relațiilor interumane și a stigmatelor sociale.

Cu o distribuție care reunește patru actori de excepție – Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriș și Cosmina Stratan, performance-ul „Băiatul văduvă” se înscrie în seria spectacolelor contemporane de tip work in progress, inițiată de creart/Teatrelli.

Distribuția a fost aleasă de Eugen Jebeleanu în urma unui casting la care s-au înscris aproximativ 200 de actrițe și actori. Personaj în „Băiatul văduvă” este, de asemenea, Uber – câinele actriței Mihaelei Sîrbu.

„Michel Marc Bouchard vorbește despre doliu, despre «închisori» și secrete. Autorul spune: «înainte să învețe să iubească, homosexualii învață să mintă. Suntem niște mitomani curajoși». Tom sunt eu și sunt acei tineri homosexuali care trăiesc în frică și culpabilitate. Îmi doresc cu acest proiect să aduc împreună teatrul și cinema-ul, într-o formă teatrală performativă în care cele două medii dialoghează, care să redea unghiul subiectiv al personajului central Tom, la intersecția dintre jocul realist psihologic și «distanțarea» față de narațiunea fictiunii, care să vorbească despre rănile intime și politice ale lumii în care trăim, pentru că după acestă lungă izolare, cred că teatrul poate fi și o artă a vindecării.”, mărturisește Eugen Jebeleanu.

Reprezentațiile primei etape a performance-ului work in progress sunt programate în zilele de 28, 29 și 30 iunie, de la ora 19.30.

Băiatul văduvă - concept și regie : Eugen Jebeleanu

după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard

 

Cu: Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriș, Cosmina Stratan & câinele Uber

Sound design: Ovidiu Zimcea

Traducerea: Diana Nechit & Eugen Jebeleanu

 

×
Subiecte în articol: Eugen Jebeleanu