x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru EXEUNT – prima producție online creată de Reactor

EXEUNT – prima producție online creată de Reactor

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Mai 2020   •   18:53
EXEUNT – prima producție online creată de Reactor

Premiera: 22 mai, ora 19:00

A doua reprezentație: 23 mai, ora 19:00

 

Din izolare, șase actori din echipa Reactor împreună cu regizorul Bobi Pricop și scriitoarea Lavinia Braniște au creat un videopoem performativ care vorbește despre noi toți, despre situația în care ne aflăm și despre lucrurile pe care criza le ridică la suprafață.

Spectacolul Exeunt va fi transmis live, pentru un număr limitat de participanți, ca și când ar avea loc în sala de spectacole a spațiului Reactor. Însă apropierea fizică e înlocuită de tehnologie, aplauzele sunt înlocuite de discuții pe chat, actorii joacă pentru un public invizibil, ale cărui reacții și le pot doar imagina. Cum ne va afecta asta pe toți cei participanți, artiști și spectatori? Cât de mult teatru rămâne în teatrul online și în ce altceva se transformă el? Rămâne să descoperim împreună.

Șase oameni așteaptă de mult timp, în locuințele lor, un viitor în care se vor putea întâlni și vor fi împreună. Singurătatea se adâncește și scoate la iveală nostalgii, anxietăți, frici. Însingurarea îi forțează să descopere noi moduri de exprimare, la care apoi vor fi nevoiți să renunțe.

Exeunt (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicație pentru ieșirea din scenă a unui grup de actori) va fi pentru ei/ele ieșirea din intimitate. Drumul către un viitor împreună e o redescoperire a lumii, o călătorie de la o minte prăbușită în sine la o minte colectivă, un traseu la capătul căruia, într-un spațiu comun, componentele unui același organism se vor lega, rând pe rând, una de cealaltă.

Evenimentul face parte din programul multianual Postuman. Abordări performative, care are ca scop sondarea implicațiilor etice, psihologice și socio-politice ale evoluției tehnologice. Acest program cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

EXEUNT

Texte: Lavinia Braniște

Regie: Bobi Pricop

Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanța

Video: Dan Basu

Muzică: Eduard Gabia

 

 

 

×