x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Invitație la teatru: Spectacolele lunii octombrie, la Teatrul German de Stat din Timișoara

Invitație la teatru: Spectacolele lunii octombrie, la Teatrul German de Stat din Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Oct 2020   •   18:11
Invitație la teatru: Spectacolele lunii octombrie, la Teatrul German de Stat din Timișoara

Marți, 13 octombrie, ora 17.00, Sala Mare TT

 

NiL - Teatru trebuie să fie. Ziua 1

Două seri cu grupele de teatru Nil în vremea pandemiei

Coordonare artistică: Isolde Cobeț, Isa Berger

 

Clovnul

Un colaj de poezie și texte, ce au în centru figura clovnului, în mai multe ipostaze, clovn, Pierrot și Arlechino.

Distribuție: Anais Dragu, Thomas Kattesch, Anca Mircea, Noah Dragu, Marc Brown

 

Ursul, de A.P.Cehov

O tânăra văduvă îndoliată, un creditor furios şi un valet fricos – iată personajele unei comedii surprinzătoare. Tânăra văduvă Popova, cu ochi alunecoşi şi gropiţe în obraji, îşi trăieşte doliul cu mare devotament, până într-o zi când în casa ei dă buzna un creditor furios venit să recupereze o datorie. Acesta pare sa nu se înduplece de nicio sensibilitate feminină şi decide să nu se urnească până nu are câştig de cauză. Tânăra domniţă nu numai că nu îi dă banii, dar îl şi provoacă la duel. 

Distribuție: Maria Morariu; Christoph Krämer; Vladimir Socolovici

 

Miercuri, 14 octombrie, ora 17.00, sala Teatrului German

 

NiL-Teatru trebuie să fie. Ziua 2

Două seri cu grupele de teatru Nil în vremea pandemiei

Coordonare artistică: Isolde Cobeț, Isa Berger

 

Karla și Charlotte, de Claudia Kumpfe

O poveste despre două tinere cu anumite probleme de stimă de sine. Karla este cu totul subjugată de personalitatea mamei, iar Charlotte nu își acceptă statura mai robustă, din cauza prietenului ei, Paul, căruia, se pare, îi plac femeile foarte slabe. Lupta, comică de altfel, se dă în interiorul celor două femei. Dar viața le învață că amândouă au personalități puternice și pot să treacă peste probleme. De altfel, cea mai puternică este prietenia lor.

Distribuție: Jaqueline Kohl; Alexandra Nedel

 

Sleepover

Sleepover, un concept colectiv, în care trei adolescente se deschid în fața publicului povestind cum au trăit ele ultimele luni de pandemie și împărtășind spectatorilor bucuria, tristețea și idealurile lor, în cadrul unui petreceri spontane în pijamle.

Distribuție: Sofia Băcanu, Iasmina Radu, Ava Sere

 

 

Gemma Habibi

 

 

Duminică, 18 octombrie 2020, ora 19.30, sala Teatrului German

Spectacol invitat: Gemma Habibi

 

Scris și interpretat de Robert Prosser (text și voce) și Lan Sticker (percuție)
Cu participarea actorilor TGST: Olga Török și Richard Hladik

 

Bazat pe romanul Gemma Habibi (Ullstein, 2019), Robert Prosser creează, împreună cu percuționistul Lan Sticker, un performance în care îmbină recitarea, artele marțiale și rap-ul. Ritmurile variază între cele de jazz și cele dure, povestirea este captivantă și totodată un portret al timpurilor noastre: în Siria războiul face ravagii, refugiații sosesc în Europa, societatea se revoltă. Toate acestea marchează viața lui Lorenz, care se antrenează pentru campionat. Și prietenul său, kurdul refugiat la Viena Zain, numit Z., visează la un succes care să-l facă de neuitat în lumea boxului. Publicul se poate aștepta la o legătură neobișnuită între literatură și muzică, delimitată prin respirație și limbă, rap și cântec, percuția fiind virtuoasă, fără teamă de improvizații. Un performance dens, intens, despre obsesie și prietenie, devotament și un nou început și despre o experiență de excepție, care devine posibilă în ringul de box.

 

 

Marți, 27 octombrie și miercuri, 28 octombrie, ora 19.30, sala Teatrului German

Avanpremieră: Dumnezeul Kurt

De Alberto Moravia. Regia: Alexander Hausvater

Adaptare și regie: Alexander Hausvater

 

Cu: Franz Kattesch, Harald Weisz, Silvia Török, Rareș Hontzu, Ida Jarcsek-Gaza, Daniel Ghidel, Tatiana Sessler-Toami, Dana Borteanu, Jaqueline Kohl, Isa Berger, Radu Brănici, Dana Borteanu, Oana Vidoni, Silvia Török, Aljoscha Cobeț, Sergiu Vernica și Jaqueline Kohl.

 

Acțiunea se petrece cu câteva luni înaintea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, într-un lagăr de concentrare german, în Polonia ocupată: comandantul lagărului vrea să exemplifice ideile sale legate de o societate fără concepte etice, în care sentimentul vinovăției devine o piedică depășită de istorie și, drept urmare, inutil. În acest scop, el se folosește de piesa Oedip rege, de Sofocle. Din ordinul lui, tragedia scrisă de autorul clasic nu va fi doar jucată, ci chiar „trăită” de deținuții lagărului. Comandantul Kurt, reprezentant al unui regim criminal, inuman și cinic, preia rolul zeilor antici. Un deținut evreu, prietenul din tinerețe al comandantului, este condamnat să-și ucidă tatăl și s-o lase gravidă pe propria lui mamă.

 

 

×