x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Microstagiune de balet în luna septembrie pe scena Operei Naționale București

Microstagiune de balet în luna septembrie pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Sep 2021   •   09:01
Microstagiune de balet în luna septembrie pe scena Operei Naționale București

Microstagiune de balet în luna septembrie, pe scena Operei Naționale București. Baletul Operei Naționale București invită publicul spectator la mircrostagiunea lunii septembrie. În program, revin după o perioadă de absență, spectacole dedicate copiilor, programate la matineu: „Coppélia” de Léo Delibes, „Magazinul de păpuși” și „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” de Cornel Trăilescu. Totodată, invităm publicul iubitor de balet, la „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug, spectacol coupé de dans contemporan.

 

Astfel, duminică, 19 septembrie, începând cu ora 11:00, va avea loc spectacolul de balet „Coppélia” de Léo Delibes, în regia și coregrafia Corinei Dumitrescu. De secole, mitul însuflețirii obiectelor ce au formă umană a inspirat multe lucrări literare, muzicale, coregrafice sau plastice. „Coppélia” este o variantă a poveștii „Pygmalion și Galateea”, în care creatorul se îndrăgostește de opera sa. Dacă în legendă rezolvarea ține de ajutorul divin, în povestea noastră, Coppelius, împătimit de atașamentul pentru păpușa sa, își asumă rolul Afroditei încercând să însuflețească prin mijloace oculte piesa de porțelan.

 

 Miercuri, 22 septembrie, începând cu ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de balet pentru copii „Magazinul de păpuși”. Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al Operei Naționale București a fost înființat în anul 1982 de către Magdalena Rovinescu, școala de balet pentru copii funcționează de atunci, fără întrerupere. Condus artistic de fosta prim-balerină a Operei Naționale București, Studioul de Balet și-a propus și a reușit să descopere și să promoveze tinere talente care poartă faima baletului românesc în întreaga lume.Viitorii balerini sunt selecționați și repartizați în clase de balet specializate în dans clasic, de caracter, modern și contemporan. În fiecare an, munca lor este aplaudată și recunoscută în spectacolul devenit deja tradițional „Magazinul de păpuși”.

 

Joi, 23 septembrie, începând cu ora 18:30, Baletul Operei Naționale București prezintă publicului „Tango. Radio & Juliet”, spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug. „Tango. Radio and Juliet” este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română recunoscut pe plan internațional – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead. Ambele lucrări ale coregrafului reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în „Tango”, cât și în „Radio and Juliet”.

 

Sâmbătă, 25 septembrie, și duminică, 26 septembrie, începând cu ora 11:00, pe scena mare va avea loc spectacolul de balet pentru copii „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” de Cornel Trăilescu, în coregrafia lui Francisc Valkay. Una dintre cele mai cunoscute povești pentru copii, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” a fraților Grimm a fost publicată, într-o primă versiune, în 1812, iar apoi în 1854, în varianta finală. Oglinda fermecată, mărul otrăvit, sicriul din sticlă, personaje precum Regina cea rea sau cei Șapte pitici, sunt detalii din poveste care au pătruns de-a lungul timpului în imaginarul colectiv, inspirând nenumărate producții artistice așa cum este și producția din repertoriul de balet al Operei Naționale București.

×