x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru O scrisoare pierdută, live stream de Ziua Națională, la Teatrul Național din Timișoara

O scrisoare pierdută, live stream de Ziua Națională, la Teatrul Național din Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Noi 2020   •   16:09
O scrisoare pierdută, live stream de Ziua Națională, la Teatrul Național din Timișoara

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara se deschide virtual publicului cu unul din cele mai aplaudate spectacole - un semn de speranță, un gest profund asumat în viața comunității: marți, 1 Decembrie, de la ora 18.00, spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, va fi transmis  prin live stream în direct din Sala Mare, pe site-ul instituției, pe canalul YouTube și pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Timișoara.

 

Naționalul timișorean prezintă spectacolul „O scrisoare pierdută” de Ziua Națională a României, în Sala Mare, cu gândul la publicul care-l va urmări de acasă, online. „«O scrisoare pierdută» este o mostră de umanitate într-un moment când viața este transferată pe on-line, când oamenii se întâlnesc pe Skype, Zoom sau Whatsapp, iar deciziile par să curgă fie dintr-un soft,  fie dintr-un mediu virtual care a înlocuit supranaturalul. Să jucăm spectacolele din repertoriu în transmisiune directă este o formulă perfect funcțională în această perioadă în care activitatea cu publicul este interzisă. Teatrul Național rămâne activ și implicat chiar și în această perioadă și își îndeplinește misiunea în comunitate, prin faptul că rămâne în permanență conectat la publicul său și, în sens mai larg, la cetățean”, mărturisește Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara. 

 

De ce ”O scrisoare pierdută”?

 

Pentru că este o declarație importantă pe care dramaturgia românească o face prin vocea lui Caragiale. „În foarte scurt timp, în România sunt alegeri parlamentare și, mai mult decât atât, pentru că trebuie să înțelegem cu toții până la urmă că avem de asumat zi de zi decizii pe care le urmăm, pe care le respectăm. În fond, povestea rezumată a „Scrisorii pierdute” este exemplul perfect: un mic gest personal, o scrisoare de dragoste ajunsă în mâna opoziției va duce la acceptarea unui compromis copleșitor pentru țară”, a spus managerul Teatrului Național din Timișoara.

 

 

„Scrisoarea” Naționalului timișorean este un spectacol modern care păstrează integral replicile, modul de adresare al lui Caragiale, reînțelegându-l însă în sensurile zilei de azi. Spectacolul rămâne fidel ideii lui Caragiale, reiterează și insistă asupra responsabilității individuale și asupra faptului că neasumarea acesteia duce la repercusiuni grave asupra comunității, asupra țării.

 

Spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, poartă semnătura regizorală a Adei Lupu Hausvater, iar distribuția îi numără pe: Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Doru Iosif, Romeo Ioan, Victor Manovici, Cătălin Ursu, Adrian Jivan, Bogdan Spiridon, Andrei Zgăbaia, Ionuţ Iova. Scenografia este semnată de Zsolt Fehervari, costumele au fost alese de Alina Lăţan, muzica îi aparţine lui Tibor Cari, iar light design-ul este conceput de Lucian Moga.

 

În această zi de mare sărbătoare a țării, Teatrul Național din Timișoara a decis să propună un exercițiu viu de imaginație prin spectacolul „O scrisoare pierdută”. Spectacolul poate fi vizionat în live stream pe site-ul, pagina de Facebook și canalul de YouTube ale Naționalului timișorean.

 

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

×