x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Opera Națională București o omagiază pe celebra prim-balerină Irinel Licu

Opera Națională București o omagiază pe celebra prim-balerină Irinel Licu

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Feb 2021   •   13:07
Opera Națională București o omagiază pe celebra prim-balerină Irinel Licu

În an Centenar, Opera Națională București își propune să readucă în atenția publicului iubitor de artă lirică și balet personalități marcante ce au scris istorie în cei 100 de ani de activitate artistică a instituției.

 

Primul eveniment readuce în memoria publicului pasionat de balet cariera și viața uneia dintre cele mai mari prim-balerine din istoria primei scene lirice a țării, Irinel Liciu. Documentarul „ABIS” va fi transmis pe pagina de Facebook a Operei Naționale București luni, 22 februarie 2021, începând cu ora 19:00.  

 

În cei 100 de ani de activitate bogată, Opera Națională București a devenit componentă fundamentală a culturii și vieții muzicale și dă măsura unui nivel general al receptării artei.

 

Timp de două decenii, Irinel Liciu a fost prim-balerina Operei Naționale București în perioada 1950 -1970.

 

Scena Operei Naționale București a fost onorată, de-a lungul timpului, de prezența multor artişti excepţionali, care şi-au desfăşurat activitatea strălucitoare în spectacole de referinţă, cărora le-au conferit o frumuseţe şi anvergură greu de egalat. Printre aceştia, ilustra balerină Irinel Liciu ocupă un loc unic în felul său: personajele lirice, cu o încărcătură dramatică profundă, realizate cu o fineţe şi o dăruire impresionantă, rămân şi astăzi în sufletul celor care au trăit bucuria de a o aplauda în creaţii excepţionale – fie în Maria din „Fântâna din Baccisarai“, în Tai Ho din „Macul roşu“, fie în Swanilda din „Coppélia“, Paraşa din „Călăreţul de aramă“ sau Odette-Odile din „Lacul lebedelor“ şi multe altele. Iar interpretarea plină de tristeţe, de o expresivitate îmbinând graţia, disperarea şi poezia, din „Moartea lebedei”, va trăi veşnic în amintirea noastră.

 

Înregistrarea documentarului va fi disponibilă pe pagina oficială de Facebook a instituției, fiind accesibilă publicului doar pe durata difuzării acestuia.

 

 

 

×