x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premieră Brecht la Teatrul Tamási Áron

Premieră Brecht la Teatrul Tamási Áron

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Oct 2019   •   21:13
Premieră Brecht la Teatrul Tamási Áron

Trupa Tamási Áron se pregăteşte pentru premiera uneia dintre cele mai mari producţii din ultimii ani:  Opera de trei parale, de Bertolt Brecht, în regia lui  Bocsárdi László. Primele trei reprezentaţii ale spectacolului au avut loc la începutul lunii august,  în cadrul Festivalului de vară de la Szeged,  în coproducţie cu organizatorul celui mai vechi  festival de teatru în aer liber din Ungaria.  Între timp, producţia a trecut prin câteva schimbări, rezultând un spectacol în trei acte, a cărui premieră va avea loc marţi, 8 octombrie, de de la ora 19:00, în Sala mare a Teatrului Tamási Áron.

Opera de trei parale este o adaptare a melodramei satirice Opera cerşetorilor,  de John Gay, scrisă în 1728, pe care Brecht o rescrie în 1928, exact la 200 de ani distanţă, gest prin care dramaturgul şi reformatorul teatrului german dorea să-şi pună în practică teoria conform căreia  „oricine poate fi creativ, în schimb rescrierea altora e o provocare”. Brecht plasează acţiunea tot în Soho-ul londonez, dar reface  lumea cerşetorilor, criminalilor şi prostituatelor din perspectiva Berlinului interbelic,  încercând să demonstreze  forţa teatrului de a-i provoca pe spectatori să reacţioneze  la nedreptăţile din lumea înfăţişată pe scenă.

Opera de trei parale este  o creaţie-cult a teatrului secolului 20, care, după premiera din 1928 de la Berlin,  l-a impus pe Brecht la nivel mondial, piesele sale transformându-l pe dramaturgul german în al doilea cel mai jucat  autor, după Shakespeare.

×