x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Să trăiţi, Generăleasă, Tamara!.

Să trăiţi, Generăleasă, Tamara!.

de Dana Andronie    |    10 Iun 2011   •   21:00
Să trăiţi, Generăleasă, Tamara!.

'Eu il las pe spectator sa gandeasca ceea ce vede, sa planga, sa rada, sa simta, caci teatrul face parte din matematica culturii – marturisea Tamara Buciuceanu cu ceva timp in urma. In viata si in cariera m-au ghidat sinceritatea, generozitatea, adevarul... Premiile pe care le-am luat ma bucura, desi nu pentru ele joc, ci pentru publicul meu.' Si eu fac parte din publicul Tamarei Buciuceanu.

Imi face o deosebita placere sa o vad pe scena, in acel loc sfant, unde marea actrita da viata unor personaje care se lipesc de memoria mea afectiva. Recent, am urmarit-o in rolul de Generaleasa in 'Insemnarile unui necunoscut', piesa dupa Dostoievski, regizata magistral de Alexandru Darie.

Aceasta capodopera este o imensa piatra de incercare pentru toti actorii care fac parte din distributia ei, in special pentru Mihai Constantin (colonelul Egor Ilici Rostanev). Dupa fiecare reprezentatie, cred ca omul din fiecare actor sufera transformari. E posibil ca metabolismul fiecaruia sa se schimbe. Se joaca peste patru ore si se cere daruire pana la paroxism pe o perioada care frizeaza infinitul creativ.

'Teatrul rusesc are nevoie de timp si de loc, de spatiu', spune regizorul Alexandru Darie. Timp si spatiu, doua notiuni importante, care insa lipsesc cu desavarsire din societatea pe care o animam. 'Insemnarile unui necunoscut' nu este o piesa grea doar pentru actori, ci si pentru public.

Cine rezista, rezista. Cine nu, nu. E doar pentru cei chemati, cei neaveniti dispar la pauza.

La 'Insemnarile unui necunoscut' se intalnesc pe scena trei generatii dintr-o familie venerabila de artisti: Tamara Buciuceanu, Mihai Constantin (nepotul) si Matei (stranepotul).

'Mihai face un rol foarte mare in colonelul Rostanov, tine tot spectacolul prin forta lui, are o greutate interioara extraordinara', spune Tamara. Iar Matei (baiatul lui Mihai), in varsta de 9 ani, recita cu ingenuitate o poezie in actul III.

'Trebuie sa-l cunosti bine pe Mihai Constantin ca sa-ti dai seama cat de putin il cunosti. In acest paradox se ascunde, de fapt, realitatea', declara regizorul Alexandru Tocilescu. Prin rolul colonelului putem sa-l cunoastem bine pe marele actor Mihai Constantin.

Tamara Buciuceanu construieste o Generaleasa fabuloasa, doar din priviri, taceri, ascultari, izbucniri trecatoare, lumineaza toata scena. Este un actor cu aur in suflet si in licariri de aur va straluci tot ce porneste dinauntrul ei.

Am un singur amendament. Ar fi totusi indicat ca 'Insemnarile unui necunoscut' sa se joace mai rar, pentru ca greutatea piesei sa nu pice rau, mai ales actorilor. In rest... Sa traiti, Generaleasa Tamara, publicul va urmareste...

×
Subiecte în articol: teatru