x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"prezintă piesa “Candid” o Premieră susținută în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” 2021.

Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"prezintă piesa “Candid” o Premieră susținută în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” 2021.

20 Sep 2021   •   17:11
Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"prezintă piesa “Candid” o Premieră susținută în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” 2021.

Vineri, 24 septembrie, începând cu orele 19:00, scena Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian” va găzdui premiera spectacolului “Candid”, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” 2021.

 

“Candid” este o operetă cu muzică compusă de Leonard Bernstein, bazată pe nuvela cu același nume din 1759 scrisă de Voltaire. Leonard Bernstein reuşeşte, fără a fi ancorat în rigorile secolului al XVIII-lea să creeze nişte personaje cu substrat, care nu atrag neapărat prin virtuozitate, ci cuceresc prin faptul că sunt umane. Ironia şi anostitatea se împletesc cu rigurozitatea şi cu vigoarea.

O operetă bună vine cu o poveste, iar o operetă  veridică conţine povestea fiecăruia dintre noi. Dacă povestea trăită de alţii este şi povestea trăită de tine, opereta devine povestea unei vieţi mereu actuale pentru care se schimbă doar coordonatele spaţio-temporale.

În orice moment ne-am afla, totul porneşte de la o dragoste mare, iar  dragostea oferă momente de umor sănătos, de sarcasm, de ironie a momentelor ridicole, oferă speranţă, inocenţă şi candoare, iar când ne propunem ca un flux de evenimente şi situaţii să rămână neatinse de critici, satiră, umor sau dispreţ, libertatea gândirii devine inexistentă.

Candid este tânărul inocent şi visător, pregătit de către dascălul său pentru lumea perfectă în care împlinirea idealurilor este un deziderat realizabil şi o opţiune a fiecăruia dintre noi.  Lumea şi viaţa sunt minunate şi oferă doar bucurie şi mângâiere. Dar, după cum spunea Shakespeare „așteptările sunt rădăcina tuturor durerilor sufletești”, lumea perfectă a lui Candid este zbuciumată în momentul în care se aşteaptă ca mărturisirea dragostei pe care i-o purta Cunegondei să fie împărtăşită de cei din jurul său.

Acesta este momentul în care impresiile lui Candid de până atunci despre lume şi viaţă capătă noi accente. Aşteptarea şi speranţa devin pentru Candid dezamăgitoare şi fără sens, căci toate  întâmplările pline de violență la care ajunge să fie și martor și actor îl transformă, iar în final devine dezgustat de femeia iubită, pentru că aceasta supraviețuise prin prostituție violențelor la care fusese supusă. Candid devine un individ cinic care a reuşit să supravieţuiască idealistului dezamăgit.

„Candid” este, datorită impresionantului număr de întâmplări, încercări şi situaţii prin care trece personajul principal, o veritabilă reinterpretare a simbolisticii platoniene: 

Lumea sensibilă a realității aparente, lumea pe care ne-o oferă senzaţiile noastre. Era singura lume pe care Candid o cunoscuse şi la care credea că are acces. Ea este schimbătoare, trecătoare şi contradictorie, numai pe jumătate reală, intermediară între fiinţă si nefiinţă.

Ignoranța omului incult, limitat şi lacom este întruchipată de baronul Thunder-den-Tronck.

Prejudecățile, simțurile care ne limitează şi ameninţarea stereotipurilor care fac parte din registrul consecinţelor dăunătoare subtile  ale  stereotipurilor  negative  nefondate. Întrega dramă a lui Candid se naşte din prejudecata că nu este demn să mărturisească dragostea ce i-o poartă Cunegondei, datorită faptului că este un bastard.

Lumina cunoașterii ce se naşte tocmai ca urmare a infinitelor eforturi ale individului pentru cultivarea Frumosului, Adevărului şi Dreptăţii.

Drumul inițiatic spre cunoașterea esențială reprezintă o cale de transformare şi o modalidate de accesa necunoscutul.

Ideea Binelui şi Perfecțiunea nu au fost create, ci rămân două concepte pe care fiecare individ urmează să le autocreeze, iar ca paradox al Perfecţiunii, imperfecţiunea este perfectă.

         “Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii”, spunea Shakespeare, iar opereta „Candid” ne oferă spectacolul întregii lumi, reconstituind versiunea originală din 1953, într-o variantă reinventată a clasicului Candid, care implică și o importantă contribuție feminină.

 

         Regia este semnată de Andrei Munteanu, al cărui parcurs profesional oglindește pasiunea sa pentru teatrul muzical. Studiile de master la Academia Italiană pentru Operă din Verona, colaborarea cu regizorul Franco Zeffirelli, la teatrul Arena di Verona, colaborarea cu Teatrul Evreiesc de Stat din București, unde a montat peste 12 spectacole printre care și musicalurile: “Stele Rătăcitoare” (spectacol prezentat la New York în 2014), “Marienbad” și “Scripcarul pe acoperiș”, spectacolele montate la teatrul E. R. Kaminska din Varșovia, precum musicalul “Povestiri Biblice”, (spectacol prezentat la New York în 2018) sunt doar câteva crâmpeie  din activitatea prodigioasă a regizorului.

         Echipa artistică este completată armonios de nume precum Constantin Adrian Grigore, respectiv Alexandru Ilie (conducerea muzicală), Cătălin Ionescu Arbore (decor), Unda Popp (costume), Bogdan Boantă și Andra Gheorghe (coregrafie), precum și Aurel Muraru (dirijor cor).

Așadar, vă așteptăm în data de 24 Septembrie 2021, ora 19:00 la spectacolul “Candid”, la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”.

 Informații despre stagiunea 2021-2022, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” le puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.opereta.ro/ , de pe pagina de Instagram opereta.ro, sau de pe pagina de Facebook a teatrului: https://www.facebook.com/OperetaIonDacian. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe site-urile www.opereta.ro și www.startickets.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta teatrului din Bulevardul Octavian Goga, nr.1, sector 3.

 

 

×