x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul: premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții”, în regia lui Carmen Lidia Vidu

Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul: premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții”, în regia lui Carmen Lidia Vidu

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Dec 2020   •   23:20
Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul: premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții”, în regia lui Carmen Lidia Vidu
Sursa foto: Ion Caramitru

Sălile teatrului sunt închise, dar spațiul online ne oferă șansa de a fi în continuare împreună. Teatrul Național „I. L. Caragiale” anunță premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții”, pe 16 decembrie 2020, la ora 20.00 în regia lui Carmen Lidia Vidu.

 

Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

 

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

 

„1989. Jurnalul unei Revoluții”

 

 

Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog.

Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție, fie că a trăit-o fie că nu.

Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă sunt „cele oficiale”, uneori uitându-și istoria personală.

Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989.

 

 

Oana Pellea

 

Oana Pellea, alături de Carmen Lidia Vidu și de Marius Donici

 

Oana Pellea, alături de Carmen Lidia Vidu

 

 

Într-un context cu totul inedit, Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul, se adaptează și găsește soluții pentru a onora evenimentul care a schimbat istoria recentă a României: Revoluția din 1989.

 

„1989. Jurnalul unei Revoluții” este o producție a Teatrului Național din București şi pornește de la spectacolul de teatru documentar „Jurnal de România. 1989", în regia lui Carmen Lidia Vidu, care a avut premiera la Sala Amfiteatru a Teatrului Național în iulie 2020. (https://www.tnb.ro/ro/jurnal-de-romania1989)

 

 

Florentina Țilea

 

Lavinia Betea

 

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții" este un produs cultural realizat exclusiv pentru mediul on-line și televiziune și se va bucura de două premiere: pe 16 decembrie, la ora 20.00, în mediul online (youtube/facebook/site TNB și partenerii) și pe 19 decembrie, la ora 23.00, va avea premiera la televiziune, pe Digi 24.

 

 

Andrei Ursu, alături de Carmen Lidia Vidu și de Marius Donici

Andrei Ursu

 

 

Parteneri ai TNB care au acceptat invitația de a deveni Co-Host la preluarea premierei filmului pe canalele lor media pe 16 decembrie, de la ora 20.00:

  • Rețeaua Institutului Cultural Român (Republica Moldova, Ungaria, Austria, Germania, Belgia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Portugalia, Italia, Spania, Franța, Cehia, Suedia, Israel, SUA ) (facebook, site)
  • Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității CNSAS (site)
  • Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
  • Institutul pentru Investigarea a Crimelor Comunismului IICCMER
  • Fundația Corneliu Coposu
  • Asociația Ține de Noi
  • Friends for Friends FFF- Gala Superscrieri
  • Modernism
  • Funky Citizen
  • Radio România Cultural  
  • Cațavencii
  • Cotidianul
  • Zile și Nopți

 

 

Florentina Țilea și Carmen Lidia Vidu

Daniel Badale

 

„Eu nu cunosc nicio altă capitală a Europei al cărei punct central să aibă ca reper teatrul național!" (Lavinia Betea)

 

 

Florentina Țilea

 

 

Film documentar: „1989. Jurnalul Unei Revoluții”

Producție Teatrul Național „I. L. Caragiale” București

Regia Carmen Lidia Vidu

Cu: Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea

Multimedia: Cristina Baciu

Foto - Video Operator Dronă: Florin Boicescu

Operator imagine: Marius Donici

Fotografie: Vlad Lăzărescu

 

Premiera:

Miercuri, 16 decembrie, ora 20:00, în online: youtube/facebook/site TNB și partenerii

Sâmbăta, 19 decembrie, ora 23:00, premieră TV, pe Digi 24.

 

 

Foto: Florin Boicescu

 

×