x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Toamna fără teatru: despre prezentul și viitorul artelor spectacolului” – dezbaterea anului la „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”, de la Teatrelli

„Toamna fără teatru: despre prezentul și viitorul artelor spectacolului” – dezbaterea anului la „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”, de la Teatrelli

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Noi 2020   •   17:06
„Toamna fără teatru: despre prezentul și viitorul artelor spectacolului” – dezbaterea anului la „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”, de la Teatrelli
Sursa foto: Sala Teatrelli, în vremea în care publicul său îi putea trece pragul. Foto: Cătălina Filip

Liderii celor mai prestigioase structuri internaționale ale practicienilor teatrului se reunesc pentru prima oară în contextul actualei crize. Evenimentul are loc într-o ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu. Dezbaterea va fi difuzată în premieră online pe pagina de Facebook Teatrelli, pe 12 noiembrie, de la ora 19.00 și propune ­­­­o analiză fără precedent asupra situației artelor spectacolului – segment greu încercat în această perioadă de pandemie.

 

Invitații criticului de teatru Octavian Saiu la această ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru de la Teatrelli sunt: Tobias Biancone Director General al Institutului Internațional de Teatru (ITI – UNESCO), Yvette HardiePreședinte al Asociației Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret (ASSITEJ)Bert Determann Președinte al Organizației Internaționale a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru (OISTAT), Dadi Pudumjee Președinte al Uniunii Internaționale a Marionetelor (UNIMA). Împreună vor discuta despre supraviețuirea și misiunea teatrului, despre condiția lui actuală, despre viitorul lui, despre statutul artiștilor din întreaga lume, dar și despre starea spectatorilor de toate vârstele.

 

Este pentru prima oară când aceste personalitățide nivel internațional, liderii celor mai vechi și mai prestigioase structuri ale practicienilor lumii teatrale se întâlnesc pentru a dezbate situația artelor spectacolului, în contextul crizei generate de actuala pandemie.

 

„Ce se întâmplă cu teatrul? Ce se va întâmpla cu el după ce urgia de acum va trece, atunci când va trece? Cât mai putem rezista – împreună și separat – unei crize care ne-a dat peste cap modul de a fi, nu doar programul de lucru sau planurile pentru un spectacol, o stagiune, un festival? Neliniști fără răspuns ori cu prea multe răspunsuri, astfel de întrebări ne bântuie pe toți cei legați de arta scenei într-o ipostază sau alta. Avem nevoie de ele, iar obligația morală a fiecăruia e să nu încetăm să ni le adresăm, într-o perioadă când existența noastrăși a teatrului pe care îl iubim este amenințată din toate direcțiile”, explică Octavian Saiu.

 

Ediția specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru va avea loc în limba engleză, fără traducere. Va fi difuzată în premieră online pe pagina de Facebook Teatrelli, pe 12 noiembrie, cu începere de la ora 19.00. Ulterior, dezbaterea va fi disponibilă pentru vizionare și pe site-ul Teatrelli, precum și pe canalele Vimeo și Youtube ale Teatrelli, cu subtitrare în limba română.

 

 

 

 

Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, numită Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi masterclass-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 11 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. Anul acesta, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”. 

 

Despre Teatrelli

 

Teatrelli este un proiect al Primăriei Capitalei, prin creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, serii de dezbateri și artist-talk-uri, precum și concerte acustice.

 

 

 

×