x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Turneele de poveste în parcurile bucureştene continuă şi astăzi, ora 17, în Foișorul din Parcul Bazilescu

Turneele de poveste în parcurile bucureştene continuă şi astăzi, ora 17, în Foișorul din Parcul Bazilescu

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Sep 2021   •   16:51
Turneele de poveste în parcurile bucureştene continuă şi astăzi, ora 17, în  Foișorul din Parcul Bazilescu

Proiectul Turnee de poveste în parcurile bucureștene continuă şi pe 12 septembrie, de la ora 17, în Foișorul din Parcul Bazilescu.

            Duminică, 12 septembrie, de la ora 17, cei care se vor plimba prin Parcul Bazilescu se vor întâlni cu proiectul O harpă de poveste, un program divers susţinut de cu Adriana Cîlţea - harpă, Petru Pane - clarinet, Mihai Vaida – flaut. O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard şi-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol. Prin turneul naţional O harpă de poveste această călătorie continuă în zilele noastre, cu o serie de concerte susţinute în întreaga ţară, în săli de concert şi în aer liber, aducând în prim plan un instrument original, păstrat într-o stare excepțională, care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos. In parcurile bucureştene, turneul O harpă de poveste ajunge cu o nouă distribuţie, având în prim plan trei instrumente mai rar auzite în această formulă: harpă, clarinet şi flaut . Prin acest proiect ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, printr-o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu sunetului de flaut, repertoriul ajungând până în secolul XX.

            O invitaţie la a degusta muzica clasică într-o ambianţă relaxată, mai precis 3 weekenduri cu muzică clasică în foişor, este ceea ce propune ediţia specială din septembrie 2021 a proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureştene, organizat sub genericul Bucureşti, oraş deschis 2021, în 4/5 şi 18/19 septembrie în Foişorul din Parcul Kiseleff şi 11/12 septembrie în Foişorul din Parcul Bazilescu. Toate concertele încep la ora 17:00.

            Genericul Turnee de poveste s-a născut în timp, pe măsură ce lângă Pianul călător venea Vioara lui Enescu, lor li se alătura Flautul fermecat sau Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo, mai recent O harpă de poveste sau Croitoru String Virtuosi. Interpreţi de muzică clasică din mai multe generaţii au colindat toată ţara, dar au revenit de fiecare dată în Bucureşti, de unde au plecat, au ieşit în parcuri şi în felurite locuri în aer liber, de câte ori a existat ocazia în ultimii 10 ani. Anul acesta revin în Bucureşti, oraş deschis 2021 cu Turnee de poveste în parcurile bucureştene.

            Când în capitală are loc Festivalul “George Enescu”, noi încercăm să fim aproape de cei care nu au acces în sălile de concert din felurite motive şi să aducem muzica clasică în locul în care bucureştenii îşi petrec, de multe ori, după-amiezile de sfârşit de săptămână - în parcuri. Am ales foişoarele, cele din care, de când există parcurile în Bucureşti, se auzea muzică.

            Acum avem 3 weekenduri de poveste cu muzică clasică în foişor

De-a lungul anilor, începând din 2011, turneele de poveste s-au impus în peisajul cultural românesc prin spectaculozitate, programe variate, virtuozitatea și clasa internațională a artiştilor, dar, mai ales, pentru faptul că fiecare ediţie a spus o poveste despre muzica clasică, ceea ce a atras în sălile de concerte un public din ce în ce mai numerous, mai ales tineri.

            Prin abordarea inedită, turneele au schimbat mentalităţi, percepţia asupra acestui gen de muzică fiind acum una mult mai relaxată, ea devenind accesibilă atât celor mai buni cunoscători, cât şi copiilor de la sate sau din oraşele mici, de exemplu, care, până la sosirea turneului în localitatea lor, nu văzuseră încă un concert pe viu.

            În următoarea săptămână, în foişorul din Parcul Kiseleff, în 18-19 septembrie de la ora 17:00, trecătorii se vor putea întâlni cu Pianul călător - Encore. Horia Mihail – pian (Kiseleff, 18 septembrie), Vioara lui Enescu - Gabriel Croitoru - vioară, Horia Mihail – pian (Kiseleff, 19 septembrie).

 

 

×