x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Zilele unteatru - Un deceniu de activitate, sărbătorit în zece zile cu spectacole și concerte în aer liber

Zilele unteatru - Un deceniu de activitate, sărbătorit în zece zile cu spectacole și concerte în aer liber

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Iul 2020   •   15:10
Zilele unteatru - Un deceniu de activitate, sărbătorit în zece zile cu spectacole și concerte în aer liber

La împlinirea a zece ani de activitate, unteatru sărbătorește vreme de zece zile bucuria de a fi pe scenă, alături de întreaga sa comunitate, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău. Organizat pentru prima dată exclusiv în aer liber, festivalul Zilele unteatru va aduce în fața  publicului,  în perioada 17-26 iulie, o selecție a celor mai bune spectacole ale stagiunii curente, producții invitate din țară, evenimente pentru cei mici și povești puse pentru prima dată în scenă. Accesul la toate evenimentele incluse în program va fi gratuit, în baza rezervărilor online, spectatorii având posibilitatea de a susține continuitatea proiectului independent prin intermediul donațiilor.

Devenit deja o tradiție în peisajul cultural bucureștean, festivalul de teatru, muzică și prietenie organizat an de an în miezul verii reprezintă locul de întâlnire al unora dintre cei mai apreciați artiști ai scenei românești cu publicul din ce în ce mai numeros. Într-un an marcat de schimbări neașteptate în calendarul evenimentelor culturale organizate la nivel global, unteatru a găsit o formulă de a continua, optând, încă de la începutul crizei, pentru mutarea activității artistice în mediul online.  Comunitatea de spectatori a continuat să susțină demersul proiectului independent, urmărind în siguranță, din confortul propriilor case, poveștile transmise live  din sala de teatru. Pentru a răspunde miilor de reacții pozitive, organizatorii au pus la cale un maraton de evenimente în aer liber care să redea adevăratul sens cuvântului împreună.

,,10 ani plini de bucurie și de pasiune. Acum ne putem numi unteatru matur. Cu iubiri mature, cu relații trainice, cu experiența satisfacțiilor și a eșecurilor din tot acest deceniu. Ne-am imaginat altfel momentul acesta, cu sala plină de oameni și cu libertatea de a ne îmbrățișa și de a ne felicita pentru mica mare istorie pe care am scris-o la unteatru impreună. Dar am înțeles că cel mai important este să fim în siguranță și să continuăm pe drumul deja bine pavat. Așadar ne pregătim de o sărbătoare pe care nu o vom uita niciodată. Mulțumim unteatru, multumim oamenilor unteatru, din spate și de pe scenă. La cât mai multe decenii de magie!’’ – regizorii Andrei și Andreea Grosu, fondatorii unteatru.

Din programul ediției aniversare nu vor lipsi textele clasice, spectacolele-experiment, premierele absolute și concerte ale celor mai îndrăgiți artiști. Accesul publicului va fi gratuit pe întreaga durată a festivalului, iar evenimentele se vor desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță și distanțare socială. Spectatorii își pot anunța prezența la Zilele unteatru  prin intermediul platformei TomTix, iar susținătorii se vor putea implica în finanțarea proiectului independent, devenind ,,Patreoni de teatru’’ sau contribuind printr-o donație în ziua evenimentului.

Singurătatea pietrelor, de Flavius Lucacel. Regia: Norbert Boda

 

Singurătatea pietrelor, primul produs #unteatruCinematic dezvoltat în studio pentru a fi prezentat pe marele ecran va deschide Zilele unteatru 10 printr-o proiecție în premieră, organizată vineri, pe 17 iulie, de la ora 21:00. Spectacolul regizat de Norbert Boda se numără printre cele mai noi producții unteatru și prezintă lumea văzută prin ochii lui Sandy - un copil care percepe diferit tot ce se întâmplă în jurul său și încearcă să descopere astfel definiția fericirii. Tot în premieră, Catinca Drăgănescu, creatoarea platformei GO WEST, aduce pe scenă, la această ediție, cea de-a treia parte a trilogiei despre migrație. Spectacolul Domeniul luptei va putea fi urmărit la Roaba de Cultură sâmbătă, pe 25 iulie, de la ora 21:30

Ferma. Auăleu, Timișoara

Publicul tânăr și foarte tânăr e așteptat la unteatru de copii, unde în diminețile de weekend, începând cu ora 10:00,  pot face cunoștință, prin joc și joacă, cu personajele din spectacole precum S.O.S dispar poveștile sau Carina în drumul spre casă. Prezență constantă la Zilele unteatru, prietenii de la Auăleu vor aduce cu ei, la ediția aniversară, câteva dintre cele mai apreciate producții ale teatrului independent din Timișoara. Deja faimoasa  Miorița, jucată pe scenele din întreaga țară, va putea fi urmărită vineri, 24 iulie, de la ora 22:00, iar Ferma animalelor va cuceri publicul sâmbătă, 25 iulie, de la ora 19:00.

Noaptea bufonilor, r. Alexa Visarion

Atmosfera relaxată din Parcul Herăstrău va fi condimentată de concertele susținute de Alexandru AndrieșByronFără ZahărAlex ȘtefănescuMaria Răducanu și Maxim Belciug. Ediția aniversară Zilele unteatru se va încheia la înălțime, cu mult așteptata premieră oficială a spectacolului Noaptea bufonilor, regizat de Alexa Visarion. Programată inițial în această primăvară, întâlnirea excepțională a iubitorilor de teatru cu îndrăgiții actori Marian Râlea și Richard Bovnoczki se va întâmpla duminică, pe 26 iulie, de la ora 22:00.

×