x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Apa caldă promisă este rece şi scumpă

Apa caldă promisă este rece şi scumpă

de Ionuț Bălan    |    20 Ian 2021   •   07:45
Apa caldă promisă este rece şi scumpă

În locul angajamentelor electorale precum “Vă promitem apă caldă*” şi “Vei putea să faci duş*” ajung să se îndeplinească rugăciunile lui Tetelu: „Doamne, aj vrea să am apă caldă numai eu!!”. 

Da, şi apa caldă de la cadă ori chiuvetă se plăteşte la metrul cub, în funcţie de indexul de pe apometru, fără a se ţine cont şi de temperatura la care e furnizată. Apa caldă pentru cei care stau la bloc e subvenţionată în Bucureşti, dar dacă vine rece, pe ţeava de caldă, ar rezulta că se taie subsidiile fără să se restructureze furnizorul. Se reduc pierderile cu preţul înnegririi gulerului cămăşilor, altfel decât a antrenat emoţiile marketingul electoral.

Din păcate, „remediul” e din aceeaşi secvenţă cu reducerea salariilor bugetarilor. Problema nu e că-i schema încărcată cu oameni ai baronilor locali, nu!, îi păstrăm pe toţi şi le raţionalizăm lefurile. Eventual, îi punem să lucreze 4 zile în loc de 5, ca să avem motiv să-i plătim mai prost.

În cazul de faţă, soluţia de dreapta, aşa cum se autointitulează cei care-i conduc pe bucureşteni, ar trebui să se potrivească cu principiul liberal plăteşti ai, nu plăteşti n-ai, adică să fie livrată apa caldă la costul real şi cei care îşi permit o folosesc la întreaga temperatură, cei care nu, o amestecă cu apă rece, o fac călâie, cam cum este livrată când e subvenţionată.

Sigur că aceia care preferă să-şi producă singuri apa caldă, cu centrale de apartament, normal ar fi să fie lăsaţi să o facă, nu să vină şi ei îmbrăcaţi în cămăşi negre, în semn de solidaritate.

Şi oricum ar fi, la subvenţionarea apei calde contribuie şi “elementele duşmănoase" ce stau  la casă  şi care în măsura în care nu-s pensionari plătesc fără niciun beneficiu pentru subsidii, inclusiv pentru transportul cu autobuzul. Ei bine şi aici ar trebui să funcţioneze ideea îţi permiţi cumperi, nu - nu, nu să schimbăm filosofia că e necesar să stimulăm transportul în comun, în dauna celui cu maşina proprie, fiindcă aşa-i ecologist.

Iar concluzia e aceea că dacă gazele se tot scumpesc, la fel ca produsele petroliere, și când scade consumul/cererea, înseamnă că există o strategie națională, care instrumentează jaful, deci nu e o „întâmplare/invenţie” la nivel local.

×