x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bani, Băsescu şi UDMR

Bani, Băsescu şi UDMR

de Dragos Moldovan    |    13 Dec 2012   •   19:31

Cu Băsescu-n frunte vom avea victorii multe. Anii ăştia de preşedinţie, pe care îi contabilizează cel mai reinstalat român în funcţia supremă din stat, au de-a face cu zbuciumul şi spaima. Cine spune că nu s-a schimbat nimic în România de când s-a pus în fruntea ei Traian Băsescu înseamnă nu că nu trăieşte în ţara asta dar nici măcar nu are vreo rudă stabilită p’acilea. Păi, să vedem.  Bre, dacă ai bani, nu contează câţi, trebe să cazi pe gânduri! De ce îi ai, adică, şi până când? Şapte directori de bănci şi o gaşcă întreagă de oameni de afaceri au intrat pe mâna mascaţilor. Mă antepronunţ, ceea ce niciun concetăţean n-ar face, şi spun: “sunt vinovaţi!”. Băi, da’ cu mascaţii???!!! Îi iei şi tu mai omeneşte, mai cu girofaru’, de subraţ, aşa, mai acote, nu zic, anunţi toată presa, dă-i încolo de ziarişti, să dea-n bengă fiindcă de aia sunt plătiţi, da’ lasă-i şi pe ăia, de mascaţi zic, să mai stea şi ei p-acasă pe geru’ ăsta, că au şi ei familii, oameni sunt şi ei. Nu zic nu, să bage frica-n ei de chiaburi. Să le tresară chiloţii la toţi îmbuibaţii când adie vântul. Nene, da’ lasă-i pe mascaţi acasă, că ăştia, săracii, sunt bugetari, vai de capu’ lor! Ce faci acu’, le plăteşti ore suplimentare? Nu.

UDMR. Soluţia asta imorală la care vrea să recurgă o parte din USL este de fapt un scut împotriva spaimei – nejustificate la ora actuală - de Traian Băsescu. Da, este şi un tribut plătit bunăvoinţei marilor cancelarii europene şi SUA, dar, încă o dată, dacă Traian Băsescu n-ar fi fost, nici drobul de sare n-ar fi stat să cadă.

De acord, exagerez. Băsescu n-are legătură nici cu arestările, nici cu spectacolul de pe scena politică. Dar atunci cu ce are el legătură? Cu votul românilor? OK!

De opt ani de zile, iată!, Traian Băsescu ne predă o lecţie istorică - cea a supravieţuirii ca locuitori ai ţării nimănui.

Revin, pentru a încheia. Este foarte probabil ca cei luaţi pe sus să fie vinovaţi. Îmi imaginez că şi în România, ca în foarte multe ţări ale lumii, există o mafie a sistemului bancar. Mi-e foarte uşor să-mi închipui conclavuri ale gulerelor albe, ţinute prin restaurante ultra-selecte, punând la cale afaceri de zeci de milioane de euro bazate pe înşelătorie şi furt şi chiar şi pe violenţă. Tot aşa, pot să fac exerciţiul vizualizării unor procurori care, de pe băncile facultăţii, visează să slujească binele public, şi au rămas nişte idealişti până în zilele noastre. Dar nu pot, sub niciun chip, să-mi reprezint, într-un scenariu, cum s-a desfăşurat o şedinţă, sau altceva???!!!, în care s-a pus la cale faza cu mascaţii care să dea năglabie, înarmaţi până-n dinţi,  peste nişte unii cărora, dacă le dă o palmă Băsescu, încep să plângă.

Cu UDMR-ul. Ponta o fi prost? Da’ Radu Mazăre? Adică, fratele meu, dacă ai tot ce-ţi trebuie de ce să mai mergi cu bogdaproste prin vecini?

Gata. N-o mai lungesc. Nu e Traian Băsescu în spatele fiecărei arestări ori a fiecărei potlogării politice. Că el a iniţiat un întreg proces social, e un fapt cunoscut de multă lume. Dar, dacă n-ar fi fost el poate că ar fi trebuit să fie altcineva.

×