x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Câtă încredere putem avea în statisticile BNR?

Câtă încredere putem avea în statisticile BNR?

de Ionuț Bălan    |    17 Oct 2012   •   13:21

Banca Naţională a comunicat luni că "deficitul contului curent în perioada ianuarie - august 2012 a fost finanţat în proporţie de 30,1% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 941 milioane euro (faţă de 607 milioane euro în perioada ianuarie - august 2011)”. Iar agenţia de ştiri Mediafax a calculat şi i-a dat că investiţiile străine sunt "în urcare cu 55% faţă de perioada similară a anului trecut, fluxul de capital străin intrat pe piaţa locală fiind în creştere pentru prima dată de la finele anului 2008”.

Problema este însă că anul trecut pe vremea asta BNR publica un comunicat în care scria că "deficitul contului curent în perioada ianuarie-august 2011 a fost finanţat în proporţie de 34,2% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 1.126 milioane euro (în scădere cu 52% faţă de perioada ianuarie-august 2010)”. Ce se va întâmpla dacă anul viitor, banca centrală va descoperi - după revizuirea datelor estimate - că în perioada ianuarie - august 2012 n-au intrat investiţii de 941 de milioane de euro, ci de 500? Va veni Mediafax să spună că, de fapt, investiţiile n-au crescut, ci au scăzut şi că ele au finanţat 16% din deficitul extern, nu o treime?!

Dacă este să ne luăm după "modelul” anului 2011 se observă - reiterez - că investiţiile de 1,13 miliarde de euro au fost de 600 de milioane, şi n-au finanţat 34% din deficitul de cont curent, ci 15%. Dar chiar dacă s-a dovedit în cele din urmă că maşina a fost de fapt bicicletă, care nu s-a dat, ci s-a luat, important e că pe baza estimatului s-au "ancorat” anticipaţiile românilor.

Cu alte cuvinte, deşi în prima parte a anului 2011, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că "este probabil să intrăm într-o nouă perioadă în care în România vor intra masiv capitaluri”, Guvernul nu mai prididea cu tăierea salariilor bugetarilor şi majorarea taxelor. Ce sens avea să se restrângă consumul dacă investiţiile veneau aşa cum se aştepta Isărescu?!

În cele din urmă, BNR, prin vocea viceguvernatorului Bogdan Olteanu, a recunoscut pentru Ziarul Financiar că nu mai intră bani din străinătate, situaţie dovedită de altfel de faptul că din investiţiile de 941 milioane de euro aferente primelor opt luni din 2012, 801 au fost credite intra-grup şi doar 140 participaţii la capital. Ei bine, este "pentru prima dată de la finele anului 2008” – cum îi place Mediafax să spună - când creditele dintre investitorul străin şi firma rezidentă sunt mai mari decât aportul de capital. Iată o ştire care - pentru că n-a apărut pe agenţii - n-am văzut-o nici în ziare, nici la televizor...

Ce mai trebuie menţionat este că în ciuda strădaniilor autorităţilor de a reprima consumul, acesta e posibil să nu se fi micşorat, ci să fi migrat spre economia informală. Iar atragerea unei părţi din ce în ce mai mari a activităţii în economia subterană explică de ce cresc preţurile în economia la vedere. Faptul că retailerii vând mai puţin şi colectează cantităţi din ce în ce mai mici de carne-lapte-ouă îi condiţionează să mărească preţurile, în încercarea de a-şi conserva cât mai mult din marjele de profit. Mărfurile, fără taxe majorate, stăteau bine în preţ. Din păcate, povara fiscală a devenit mai grea şi produsele ca să se cumpere pleacă exact în zona unde nu sunt taxate. 

×