x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce poate face un om ieşit din garaj?

Ce poate face un om ieşit din garaj?

de Sorin Roşca Stănescu    |    05 Feb 2013   •   14:26

Preşedintele Traian Băsescu semnează cu o mână pactul de coabitare, iar cu cealaltă mână semnează un document prin care umileşte Parlamentul României. Se preface că nu a văzut ceea ce a văzut. Se preface că nu a aprobat ceea ce a aprobat. Şi, ca rezultat al acestor jonglerii politice, aruncă în aer bugetul Parlamentului. Punând implicit la grea încercare bugetul României. Asta face un cetăţean scăpat din garaj.
   
Presa şi, în general, opinia publică s-au inflamat, în urmă cu câteva zile, aflând că domnul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încuviinţarea premierului Victor Ponta, a recurs la un gest fără precedent. I-a prezentat lui Traian Băsescu proiectul legii statutului parlamentarilor, consultându-l cu privire la conţinutul acestuia. Şi nu numai. Zgonea a făcut acelaşi lucru şi în raport cu Agenţia Naţională de Integritate. Cu sau fără acceptul USL, evenimentul a fost consumat. Documentul s-a întors aşa cum a plecat. Fără observaţii. Fără a fi contestat. Până la urmă, parlamentarii au răsuflat usuraţi. Măcar în aceasta privinţă un conflict cu instituţia prezidenţială era evitat. Nu a fost să fie aşa.
   
Iată că ceea ce au prevestit cei câţiva sceptici - printre care, recunosc, mă număr şi eu - s-a confirmat. Traian Băsescu a aşteptat ca Parlamentul să-şi consume energiile, dezbătând şi votând acest act normativ, apoi a lăsat să treacă mai multe zile şi, în fine, a procedat aşa cum prevăzusem. A atacat legea. A întors-o la Parlament. A ales momentul. Chiar în ziua cea mai încărcată a anului legislativ. În ziua programată pentru începerea dezbaterii şi votării Legii bugetului naţional.
   
Acum, întreaga manevră pusă la cale de Cotroceni a devenit limpede. Demonizarea parlamentarilor, ca persoane şi a Parlamentului, ca instituţie, va continua şi în acest an să facă parte din ceea ce numim practica guvernatorului, care a uzurpat funcţia de preşedinte. De ce sunt vinovaţi parlamentarii? Pentru că, afirmă Băsescu, şi-ar fi creat prin statut o plasa suplimentară de siguranţă. În ce sens? În sensul că nu pot fi trimişi la plimbare pur şi simplu, în urma unei decizii ANI. Şi nu pot fi arestaţi sau percheziţionaţi la simpla cerere a unor procurori.
   
Dar de unde până unde un parlamentar, trimis în această instituţie prin votul suveran al cetăţenilor, ar putea fi obligat să-şi facă bagajele şi să se întoarcă acasă pentru ca un procuror ANI crede, pe baza unor indicii încă nedovedite în instanţă, că ar fi încălcat vreo regulă de integritate? Şi de unde până unde, în ciuda mijloacelor sofisticate de care dispune astăzi, un procuror nu poate probă o presupusă infracţiune săvârşită de un parlamentar decât cu condiţia ca acesta să fie arestat sau percheziţionat?
   
Şi de ce, în definitiv, ar trebui încălcată Constituţia doar fiindcă preşedintele vrea? Consecinţa este că, până una alta, din vina lui Băsescu, cheltuielile cu Parlamentul vor spori cu 15 la sută. De unde banii? Cred că sumă ar putea să fie compensată prin reducerea corespunzătoare a bugetului instituţiei prezidenţiale.

Sursa: CorectNews

×