x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cel mai mare cadou de Crăciun

Cel mai mare cadou de Crăciun

de Cristian Crisbăşan    |    12 Ian 2013   •   00:40

"Sistemul a fost validat pentru încă 4 ani. Felicitări. Pentru a asigura continuitatea, vă rugăm să urmaţi instrucţiunile şi să respectaţi procedurile. Mulţumim".

Cum ar fi ca acest mesaj să se audă în tot oraşul împânzit cu difuzoare agăţate pe stâlpi, la radio şi TV în pauzele publicitare şi să vă vină şi pe mail? Cam nasol, nu?

Dar tocmai asta aţi făcut! De ce v-aţi simţi jenaţi să fiţi felicitaţi audio-video, cu subiect şi predicat, pentru asta? Ar trebui să fiţi mândri. Tocmai aţi făcut un imens cadou, acum, înainte de Crăciun, unui grup de oameni organizaţi într-un sistem - un club select şi închis din care nu faceţi parte. Le-aţi dat puterea să decidă pentru voi, în numele vostru, cu legea în mână, pentru vieţile voastre. Vă iluzionaţi cumva că dacă nu o să vă convină ceva din ceea ce fac, aveţi puterea de a schimba acel lucru, pe loc? Nu, nu o aveţi. Mai trebuie să aşteptaţi 4 ani pentru a avea dreptul legal de a merge la alegeri şi a vota. Dar când se va împlini acest soroc, veţi constata că va trebui să votaţi tot cu acelaşi Club, chiar dacă între timp unii dintre membrii şi-au schimbat identităţile.

Odată la patru ani Sistemul, acelaşi Sistem, vă cere să-l revalidaţi şi să-l legitimaţi - patriotic, civic, democratic, legal, prin actul votului - pentru a putea continua să existe, în aceeaşi formă ca în ultimii 22 de ani. şi, de bună seamă, că asta s-a şi întâmplat. Trăiască, deci, Sistemul!

Dar voi cum trăiţi şi cum veţi trăi? Vouă ce cadou vă face Sistemul acum de Crăciun, că i-aţi asigurat continuitatea? Vă dă brazi gratis, de plastic măcar, să-i aveţi şi la anul? Nu. Vă scapă miraculos de criză? Nu. Vă dă două plinuri de beznină ca să mergeţi la munte de Revelion pe excepţionalele autostrăzi construite şi deszăpezite cu banii voştri din taxe şi cu cei europeni? Nu. Vă dă o cină festivă şi îmbelşugată de Revelion? Nu. Vă dă măcar şansa să le câştigaţi voi, în mod onest şi decent? Nu.

La câte asemenea întrebări mai trebuie să vă răspundeţi, lucid, cu nu, ca şi clasa politică să primescă un mare NU de la voi?

Realitatea este că nici nu vă omoară de tot, dar nici nu vă lasă să trăiţi demn - pentru că au nevoie de voi. Dar au nevoie de voi slabi, vulnerabili, temători, pentru a vă manipula ca odată la 4 ani să îi mai votaţi încă o dată. De ce? Ca neamurile lor şi copiii lor să facă facultăţi în străinătate, să fie sănătoşi şi bine, să asigure continuitatea acestei dinastii politice negre care stăpâneşte România de 22 de ani încoace.

Iar voi, voi v-aţi obişnuit, cum spunea Horea odată, ca "pasărea cea proastă cu colivia" - o zburătoare ce a devenit un mutant care nu mai vrea să zboare şi să lupte atâta vreme cât primeşte trei grăunţe mizerabile pe zi sigur, dar în colivie. Că, vorba ceea, în colivie n-o poate prinde nici uliul, nici pisica.

Sistemul s-a stabilizat bine. Odată la 4 ani, clientela lui, în jur de 40%, iese hipnotizată la vot, ca să fie sigură că Sistemul îi va plăti salariile din taxele pe care le plătesc cei 60% care nu votează sau îşi anulează votul. Cei 40% vor servi mereu această cauză, iar cei 60% visează, utopic, la o alternativă sperând, precum personajele lui Creangă, că drobul de sare de pe raft nu o să cadă în capul copilului ce doarme în patul de dedesubt.

×