x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale China este partener sau adversar?

China este partener sau adversar?

de Dan Constantin    |    18 Feb 2021   •   07:30
China este partener sau adversar?

La recenta reuniune a forumului economic China-Europa de Est și Centrală, prezidată de liderul chinez, România a fost reprezentată la nivel de ministru. Ediția 2021, amânată din cauza pandemiei, s-a desfășurat în formula online, deci reprezentarea dorită de China la cel mai înalt nivel nu a fost filtrată de deplasări lungi până la Beijing. Reuniunea „17+1” a devenit astfel și un prilej pentru analiști să comenteze nivelul celor care au răspuns invitației de a fi în dialog cu președintele Xi Jinping. Un grup de 6 țări estice, membre NATO - Balticii, Slovenia, Bulgaria și România - au trimis în videoconferință doar miniștri, ceea ce a fost considerat un mesaj de gheață către Beijing. România a fost reprezentată în videoconferință de Claudiu Năsui, ministrul economiei.

Cât este de folositoare pentru România „retrogradarea” Chinei din poziția de partener important la categoria „și alții”? Răcirea evidentă a relației cu cea mai dinamică țară a lumii a devenit o constantă a politicii mici și fără ambiții de independență duse de România în ultimii ani, pentru a dovedi o „loialitate” de satelit fără pretenții în relația cu aliați și parteneri strategici care oferă puțin și iau mult.

În timp ce la București se anulează proiecte de investiții în domenii în care China era puternic implicată, aceeași Chină a devenit principalul partener comercial al Uniunii Europene. Potrivit EUROSTAT, China a detronat în anul 2020 Statele Unite de pe primul loc al relației UE la import-export. Exporturile din UE către China au fost de 202,5 miliarde euro, iar importurile s-au ridicat anul trecut la 385,5 miliarde euro. Uniunea Europeană a găsit în China o piață de desfacere care să compenseze pierderea vitezei economiilor din Lumea Veche. Acordul economic semnat de UE cu China, chiar înainte de schimbarea administrației la Casa Albă, este un semnal că Europa vrea să „joace” pe termen lung un rol de echilibru, în interes propriu, în conflictul concurențial tot mai accentuat dintre China și Statele Unite. În acest dans,România vrea să țopăie în afara horei în care s-a prins UE, ascultând melodiile livrate de EpochTimes? În multele confuzii strategice în care se afundă politicienii fără orizont de la București, ar trebui măcar clarificat dacă China este pe lista partenerilor sau a adversarilor.

×