x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine se teme de pisicuţă?

Cine se teme de pisicuţă?

de Sorin Roşca Stănescu    |    21 Feb 2013   •   14:15

În fiecare zi, şansele pisicuţei cresc. Şi, proporţional, scad cele ale buldogului. Vasile Blaga se vede confruntat cu trei handicapuri. Primul este generat de Băsescu. Şi de influenţa acestuia printre membrii PDL. Al doilea, trădările. Care, în acest partid şi nu numai, sunt la ordinea zilei. Şi, în fine, al treilea handicap este generat de o nouă mişcare care se conturează. Încă un grup. Încă un candidat.
   
Este în afara oricărei îndoilei că forţa lui Traian Băsescu exercitată asupra delegaţiilor la Congresul PDL îşi va spune cuvântul. Într-o măsură mai mică sau mai mare. Nu este vorba doar de semnalul transmis de el şi care va fi reluat, cu certitudine, iîtr-o cadenţă frenetică. Într-o măsură destul de mare, cel care ocupă funcţia de Preşedinte al României dispune încă de mari resurse. El are în mână zahărul şi biciul. El poate să le ofere unora dintre pedeliştii care se vor afla la butoane în timpul Congresului o serie întreagă de avantaje, cel mai important dintre ele fiind o poliţă de asigurare împotriva DNA. Că doar Morar joacă în curtea lui Băsescu. Ca, de altfel, şi ANI. Ca să nu mai vorbim de serviciile secrete. Inclusiv de “Doi şi-un sfert”. Iar în oglindă se află biciul. Nu ar fi pentru prima dată când, mai mult sau mai puţin voalat, Traian Băsescu îi ameninţă pe activiştii PDL. Şi s-a văzut. Uneori şi-a dus ameninţările la capăt. Rezultatul fiind supunerea la anchete DNA sau ANI a unor pedelişti recalcitranţi. Forţa sa de persuasiune, dublată de capacitatea sa de a favoriza ori pedepsi, va smulge din colţii buldogului destul de multe voturi.
   
Al doilea handicap al lui Blaga îl reprezintă evadările benevole din pluton. Prin trădare. Prin trădare, în urma unor negocieri. Pentru că Elena Udrea, care controlează destul de multe grupuri de interese cu conturi burduşite – vezi, de pildă, Florin Popescu şi organizaţia PDL de Dâmboviţa –, va şti să-şi răsplătească aliaţii. Şi ea, la rândul ei, dispune nu numai de zăhărel, ci şi de bici. Cei care merg pe mâna lui Blaga, în eventualitatea în care Udrea va câştiga, vor fi pedepsiţi. Vor sta patru ani la colţ, cu genunchii pe coji de nucă. În această categorie l-aş include, cu un grad mare de certitudine, pe Cristi Boureanu. El s-a reorientat din interes, nu neapărat de teamă sau sub şantaj, ci pur şi simplu pentru că a simţit că Udrea are mai mult vânt în pânze.
   
O mişcare neaşteptată se produce în plăcile tectonice ale PDL. La numai câteva zile după ce Traian Băsescu i-a avertizat pe aşa-zişii intelectuali şi justiţiari să nu se bage în acest război, întrucât sunt lipsiţi de experienţă politică şi de priza în organizaţii, iată că, totuşi, evenimentul se produce. În jurul Monicăi Macovei, frustrată întrucât tocmai a fost învinsă la puncte şi trădată de populari, legat de MCV-ul pentru Croaţia, iata că încep să se strângă tovarăşii. Cineva dintre ei, poate chiar ea, se prefigurează ca un al treilea candidat la şefia partidului. Dacă se va întâmpla aşa, cred că cele mai multe voturi vor fi smulse tot din tabăra lui Blaga. Din simplul motiv că între Blaga şi Udrea oastea de strânsură a Monicăi Macovei îl preferă pe primul. Iar dacă va candida separat, atunci buldogul e cel care pierde puncte. În favoarea pisicuţei.

Sursa: CorectNews

×