x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Clasa politică contemporană n-are loc în cărțile de istorie

Clasa politică contemporană n-are loc în cărțile de istorie

de Ionuț Bălan    |    24 Mai 2021   •   06:15
Clasa politică contemporană n-are loc în cărțile de istorie

Când avem prea puține resurse ca să alimentăm piața de capital, ce facem cu banii? Cumpărăm mașini și case pentru a ne arăta statutul.

La un investitor adevărat, reședința și limuzina sunt doar vârful aisbergului format din capital. La noi, casa și mașina-s cam tot. De fapt, dacă ar exista suficienți bani pentru economisit, capitalul investit pe locuitor ar crea bunăstare. Așa românii încearcă să-și facă viața mai frumoasă și achiziționează case și mașini. De multe ori cu ajutorul creditului! Case și mașini de statut, fără a avea statut!

Atât s-a putut cu conducătorii pe care i-am avut. Și nici în continuare nu se întrevede altceva. Cum ar fi să punem la punct un plan, precum acela de a construi cu fonduri europene un sistem de irigații, în condițiile în care deținem, poate, cea mai bună rețea hidrografică din Uniunea Europeană. Adică, dacă industrie și patriotism nu mai avem, măcar un Plan Valev să punem în practică, cu ajutorul a ceea ce ne-a dat Dumnezeu...

Însă tocmai pentru că asta e calitatea conducătorilor noștri - sunt cam la fel de slabi ca la început, a scăzut doar cantitatea de bun simț și a crescut cea de visceralitate și rapacitate - nu vor intra în istorie, nici măcar alături de controversatele figuri interbelice. Monarhia, care, prin respectul impus, putea formata clasa politică la fel ca în Spania de după Franco, nu e acceptată ca soluție.

Conducătorii noștri au ales să nu-și găsească numele în manuale deoarece pretențiile lor la statură istorică sunt în totală neconcordanță cu realizările efective, dar și cu percepția românilor.

Nu sunt adeptul teoriei potrivit căreia istoria e determinată doar de oameni providențiali. Numai că e cumva deprimant să trăiești într-o epocă a cărei constantă este anonimatul meschinăriei.

Figurile care s-au impus în prim-planul scenei politice din 1990 încoace nu au nimic din anvergura generației pașoptiste sau a celei care a creat România Mare. Nu este cazul să le idealizăm nici pe acestea - istoriografia oficială s-a ocupat prea mult timp cu asta - însă nu întâmpinăm nici o dificultate în a le asocia cu fapte și inițiative importante și cu efecte pe termen lung și foarte lung.

×