x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu reintroduc baronii iobăgia?

De ce nu reintroduc baronii iobăgia?

de Ionuț Bălan    |    24 Apr 2019   •   07:43
De ce nu reintroduc baronii iobăgia?

Eu știam că Uniunea Europeană se remarcă prin libera circulație a forței de muncă, a bunurilor și a capitalurilor. Cu alte cuvinte, europenii care-i plătesc cel mai bine pe muncitori beneficiază de serviciile lor. Cei care iau măsuri împotriva productivității și diviziunii muncii și nu reușesc să genereze venituri vor putea să-şi păstreze lucrătorii doar dacă reimpun statutul de sclav.

 

Așadar, din câte am înțeles din discursul ministrului Finanțelor, baronii noștri au nevoie de oameni care să lucreze gratis și să presteze servicii complete. O astfel de situație se mai întâlnește și în alte țări UE, dar nu în Polonia sau Cehia, care s-au concentrat pe sporurile de productivitate, nu pe o abordare socială prost înțeleasă.

 

Și ceea ce este omis premeditat din discuţie e că politicienii au vrut să nu schimbe obiceiul pământului și în loc să vină investitorii străini aici, i-au trimis pe români, persoană cu persoană, după capitaliștii care lipseau din țara lor, imediat după ce au vânturat sloganul “Nu ne vindem țara!”.

 

Faptul că migrația a avut suport politic nu este o invenție. Pe timpul cabinetului Adrian Năstase, ministrul Muncii, Marian Sârbu, spunea că echilibrarea balanței comerciale pe seama banilor câștigați de românii din străinătate reprezintă un beneficiu minor pe lângă avantajele sociale. Vă închipuiți cât ar fi fost șomajul cu toți românii în țară?!

 

Din păcate, ceea ce se vehiculează acum, fără a fi asumată vreo secundă responsabilitatea, e decupat din aceeași secvență a guvernării prin amenzi, care e relevată cel mai bine de polițiști atunci când spun că ești sancționat că n-ai adaptat viteză de mers la starea carosabilului. Chiar dacă e clar că problema e carosabilul, nu viteza. Și, apropo de felul în care e administrată România, faptul că își doresc să o părăsească până și copii neformați e un reper relevant.

 

×