x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce reglementarea nu va afecta criptomoneda

De ce reglementarea nu va afecta criptomoneda

de Daniel Apostol    |    04 Mai 2021   •   14:34
De ce reglementarea nu va afecta criptomoneda

În articolul anterior, cu titlul „Riscuri mari, reglementări, deocamdată, ioc!”, atrăgeam atenția asupra gradului mare de risc care însoțește plasamentele financiare în criptomonede, unul dintre factorii care sporește pericolul fiind și lipsa reglementării sectorului. Pe de altă parte, în rândul doritorilor de „senzații financiare tari”, respectiv în rândul celor cărora își asumă cote mari de risc și se bucură - sau, după caz, plâng - în urma evoluțiilor spectaculoase ale cotației criptomonedelor, există temerea că reglementarea sporită ar afecta volumele și prețurile de tranzacționare, ar înăbuși inovația în crearea de criptomonede și ar determina participanții să fugă în jurisdicții mai puțin stricte. Dar cercetătorii arată că lucrurile nu stau chiar așa. 

Preiau aici câteva observații exprimate de Brian Feinstein și Kevin Werbach, profesori Wharton College de studii juridice și etică în afaceri la Universitatea din Pennsylvania, care susțin că o reglementare mai strictă ar putea, de fapt, curăța industria de jucători de rea credință și ar putea genera mai multă încredere în piață, ceea ce ar fi astfel un factor semnificativ de creștere a sectorului.

În ciuda îngrijorării unora că reglementările puternice ar diminua entuziasmul pentru cripto sau ar împinge tranzacționarea către mai multe țări „laissez-faire”, există puține indicii de cădere a prețurilor din cauza inițiativelor de reglementare și „nu există dovezi ale fugii de capital”, susțin Feinstein și Werbach. Cei doi au examinat mai multe piețe din întreaga lume să observe dacă reglementarea criptomonedelor produce scăderea prețului acestora, iar concluzia lor este „aproape întotdeauna nu”.

E drept că se observă scăderi ale prețurilor când țările adoptă măsuri de combatere a spălării banilor și acest lucru este evident în măsura în care tranzacționează oamenii care folosesc criptomonede din motive ilicite. Dar alte categorii de reglementări - regimul fiscal, legislația valorilor mobiliare, securitatea cibernetică și măsurile antifraudă - nu afectează volumul sau tranzacționarea, iar comercianții de cripto nu fug de jurisdicția respectivă pentru țări mai permisive. Autoritățile de reglementare ajută la temperarea prețurilor criptomonedelor atunci când curăță piața de activități ilegale și oferă astfel un mediu mai sigur investitorilor autentici. 

Țările occidentale se îndreaptă spre o reglementare tradițională a valorilor mobiliare în timp ce țări autoritare (vezi China, Turcia) interzic criptomonedele private considerându-le o amenințare strategică. La rândul ei, Comisia Europeană își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând, în același timp, protecție consumatorilor și stabilitate piețelor. Dar propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE.  

În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară reamintește investitorilor români gradul mare de risc și caracterul speculativ al criptomonedelor. Acestea nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, ASF avertizează consumatorii români că în tranzacțiile cu criptomonede nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

 

×