x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dumpingul social la ușa politicienilor români

Dumpingul social la ușa politicienilor români

de Dan Constantin    |    20 Iun 2017   •   07:40

Conflictul care mocnește de mai mulți ani în Uniunea Europeană și pune politica socială în datele concrete ale discrepanțelor dintre Est și Vest este ținut sub preș în România. Comportamentul de moluscă al guvernanților și grija primordială a Palatului Cotroceni de a nu deranja ,,cancelariile” ascund cu mare grijă problema dumpingului social pe care îl practică multe companii europene din Vest cu o complicitate a autorităților locale din Est. În esență, mii de firme-ecran cu sedii în Vest eludează taxele sociale substanțiale folosind forța de muncă din Est, angajatorii achitând cotizațiile sociale mai reduse din țările de origine ale angajațior. Mecanismul detașărilor este mai sofisticat și utilizează prevederi generoase ale legislației UE ,,altoite” pe diferențe de impozitare naționale care vin acum în coliziune cu principiul greu de aplicat unitar în toate cele 28 de țări - la muncă egală, salarii egale. O evaluare a dimensiunilor fenomenului de dumping social plasează 1,8 milioane de angajați - 3 la sută din forța de muncă din UE - sub această formă de eludare a impozitării în locul de desfășurare efectivă a activității.

Dumpingul social reclamat de Germania, Franța, Olanda, Belgia a fost un combustibil eficient care a alimentat și campania pentru Brexit în Marea Britanie. Problema este greu acceptată ca realitate de membrii din Est ai UE, Polonia și Ungaria o consideră o nouă discriminare. Măsurile preconizate pentru a bloca această formă de evaziune au fost discutate săptămâna trecută în Luxemburg, dar românii sunt ținuți la ,,distanță” de subiect, deși Ministerul Muncii are datele necesare, dar nu există o poziție politică asumată a Guvernului.

Mai dure sunt confruntările în domeniul transporturilor, unde guvernele din centrul Europei au adoptat deja măsuri de combatere a dumpingului social. Arestarea unui trasportator belgian care folosea 1.100 de șoferi de TIR din Est, mulți din România, este doar startul unei anchete pentru evaziune fiscală de 55 de milioane de euro. Interzicerea odihnei în weekend în cabinele camioanelor a dus la un conflict al sute de șoferi români cu poliția în Belgia. O ,,alianță” a nouă miniștri de transport din Vest cere armonizarea măsurilor de combatere a concurenței neloiale a transportatorilor din Est duse prin stoarcerea fizică a șoferilor plecați în bejenie cu lunile pe rutele Europei.

 

×