x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Euro și dolarul n-au mai ajuns la 1 la 1

Euro și dolarul n-au mai ajuns la 1 la 1

de Ionuț Bălan    |    21 Apr 2021   •   08:00
Euro și dolarul n-au mai ajuns la 1 la 1

Haideți să ne amintim din copilărie, adică din urmă cu șase ani și patru luni, când aveam mai degrabă 40 de ani, decât 50. Atunci a apărut pe Blogu’ lui Bălan articolul „Elveţia renunţă la pragul minim pentru franc şi-i permite dolarului să se aprecieze”, cursul euro/dolar se plasa la 1,16 şi perspectiva ca euro să se deprecieze la 1,05 dolari era privită ca “opera” unor ciudaţi.

Apoi, când euro s-a dus la 1,046 dolari, şi Jurnalul publica, în martie 2015, editorialul „De ce-i sigur că euro şi dolarul ajung la 1 la 1?”, opinia a fost privită ca o nouă bizarerie, în contradicţie cu previziunile analiştilor ţării. Chiar dacă arăta că în bună parte relaxarea cantitativă (quantitative easing - QE) a Băncii Centrale Europene (ECB), spre deosebire de cea a Rezervei federale americane (Fed), nu se va face printr-o emisiune monetară “acoperită” cu o cantitate suplimentară de aur luată în leasing, ci prin utilizarea rezervelor minime obligatorii. De asemenea, era evident încă de atunci că mediul de business este prost în zona euro, cadrul fiscal nu stimulează creditul şi implicit QE.

În fine, într-un al treilea text, publicat pe blog în aprilie 2015 şi numit „Statele Unite se pregătesc de război”, se reamintea ideea că rata de schimb euro/dolar n-are de ce să ajungă la 1 la 1, şi că se va întoarce peste 1,12, după ce, în prealabil, va coborî la nivelul de jos anterior.

Euro a revenit, într-adevăr, în vecinătatea lui 1,05, după care dolarul s-a depreciat chiar până spre 1,25 în ianuarie 2018, dar și la 1,2349 de curând, pentru că nu se poate să ai o monedă tare atunci când faci deficite. De fapt, reiterez, la final de mandat, președintele Trump a redus teatrele de operațiuni militare ca să permită restructurarea cheltuielilor, scăderea taxării, iar după ajustarea structurală a economiei, șomajul a revenit sub nivelul din euroland și moneda americană s-a oprit din depreciere. Chiar s-a întărit, sub nivelul de 1,18 în martie 2021! A urmat însă „planul de deficit” al noii administrații americane și biletul verde a pierdut din nou din valoare, la aproape 1,21 dolari/euro.    

Dar mai important este ce mai zic acum analiștii în vogă. Mai pot spune că euro merge spre paritatea cu dolarul? Şi românii ca românii, dar ce încredere mai pot avea străinii în experţii internaţionali care au „prezis” 0,85 dolari/euro?!

×