x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Foamea echilibrează balanţa de plăţi

Foamea echilibrează balanţa de plăţi

de Ionuț Bălan    |    17 Apr 2013   •   13:22

Cu ocazia învestirii noului ministru al Justiţiei, Traian Băsescu l-a tămâiat pe premierul Victor Ponta, spunând: "Aş vrea să profit de acest moment, să observ că pe primele două luni ale anului, este pentru prima dată când avem un sold al comerţului exterior pozitiv. Prima dată de la Revoluţie. S-au cumulat efectele în timp şi se pare că reuşim să reducem deficitul de cont curent”. Un efect invocat de preşedinte - acumulat în anii de criză după majorarea TVA, CAS şi a taxelor pe proprietate - ar putea fi acela că românii au ajuns să consume atât de puţin într-o economie dependentă de importuri, încât am putea trage concluzia că balanţa s-a echilibrat cu preţul sacrificiului suprem. Din fericire însă, românii nu-s firi sinucigaşe, aşa că reducerea drastică a consumului reprezintă, de fapt, o virare „la negru” a acestuia, ce se va observa în contul de erori şi omisiuni. Aşadar e greu de crezut că s-au produs progrese într-o economie căreia nu i s-a făcut nimic. Cert e doar că românii refuză să moară cumpărând din economia subterană, iar preşedintele percepe acest lucru ca pe un mare succes.

Dar problema este că şi din economia informală când achiziţionezi mărfuri tot e nevoie de bani. De unde să-i ia românii? De la rudele care muncesc în străinătate. Transferurile curente, care conţin în proporţie de jumătate remiteri ale lucrătorilor din afară, au crescut la 560 de milioane de euro în primele două luni din 2013, de la 373 de milioane în ianuarie-februarie 2012. Iată cum preşedintele se laudă nu doar cu economia subterană, ci şi cu emigraţia, la fel ca Adrian Năstase şi Marian Sârbu.

E limpede, mediul economic ostil i-a făcut pe români să migreze după investitorii străini care lipsesc din ţara lor, în loc să vină aceştia la ei, şi să creeze locuri de muncă. De altfel, în primele luni ale lui 2013, în care spune Băsescu că am un avut un sold pozitiv al comerţului exterior (de fapt excedent n-a fost decât la nivelul contului curent al balanţei de plăţi externe, nu şi la al celei comerciale fob/fob, dar nu-i pentru prima oară când preşedintele se bagă în discuţie fără să ştie despre ce-i vorba!) investiţiile străine directe au fost mai mici decât remiterile (doar 163 de milioane de euro). Ceea ce arată că adevăraţii investitori sunt muncitorii români din străinătate.

Spun asta însă cu precizarea că ei contribuie în cea mai mare parte la PIB-urile altora. Iar dacă punem la socoteală că Spania - unde muncesc milioane de români - e campioană europeană la şomaj şi conaţionalii noştri tot nu se întorc de acolo, vă închipuiţi cât de prost e administrată România?!

Sigur că preşedintele Băsescu nu recunoaşte asta, ci foloseşte corelaţii intenţionat greşite pentru a ancora optimismul românilor. N-ar fi prima oară când nu spune adevărul şi probabil nici ultima. După care în momentul în care va fi prins, va replica pe un ton indiferent: Am greşit!  

×