x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gică Popescu nu uită că românii îi zâmbesc

Gică Popescu nu uită că românii îi zâmbesc

de Florin Condurateanu    |    12 Feb 2021   •   07:25
Gică Popescu nu uită că românii îi zâmbesc

Gică Popescu are un nume de rezonanţă în lumea fotbalului mondial. Să nu se uite că, atunci când Barcelona a câştigat finala Cupei Europei, regele Spaniei i-a înmânat trofeul lui Gică Popescu, căpitanul celebrei formaţii Barça, în uralele a zeci de mii de spectatori ai finalei şi în admiraţia a milioane de telespectatori  prezenţi în faţa ecranelor lumii. Când Gică Popescu a fost transferat la Barça de la Tottenham, antrenorul catalanilor, celebrul Johan Cruyff, jucătorul de legendă al Olandei, a anunţat scurt şi ferm în vestiar: „Căpitanul echipei va fi Popescu!”. Era un anunţ-şoc, cunoscut fiind sentimentul de orgoliu naţionalist în Catalonia, unde sunt preferaţi în prim-plan cei cu sânge catalan. Ba mai mult, pentru a întări preţuirea pe care Cruyff i-o acorda jucătorului român, i-a poruncit cu glas tare fiului, jucătorul Jordi Cruyff, să stea în cantonament în cameră cu Popescu şi să înveţe totul de la el, inclusiv cum îşi leagă şireturile la ghete.

Nu uit interviul pe care mi l-a dat renumitul Pişti Covaci, rafinatul antrenor român care a antrenat şi celebrul Ajax, naţionala Franţei, dar şi România. Simpaticul Pişti Covaci mi-a spus fără ezitare că jucătorul român care întruneşte toate calităţile cerute de fotbalul modern, internaţional, este Gică Popescu. Covaci mi-a mai relatat că a rămas impresionat când l-a convocat pe Popescu la naţionala României şi el a venit accidentat de la Eindhoven, unde nu mai evoluase din pricina asta. „Cobora scările ţopăind într-un picior şi a jucat cu infiltraţii înainte de partidă!”.

Gică Popescu a excelat chiar de la prima plecare în Vest, era adulatul tribunelor la Eindhoven, când  echipa ieşea la încălzire, spectatorii scandau „Gica, Gica”, în Olanda nu există „ă”. Împreună cu Hagi, Gică Popescu a lăsat amintiri de neşters la Galatasaray. Şi totuşi, după agăţarea ghetelor în cui, Gică Popescu s-a întors în România cu toţi banii, pe care i-a investit aici, cu tot renumele internaţional. „Contează enorm pentru mine că pe stradă, în ţară, românii îmi zâmbesc şi-mi cer permisiunea să se fotografieze cu mine!”, spune el.

 

×