x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Imunitate marca DNA

Imunitate marca DNA

de Sorin Roşca Stănescu    |    19 Feb 2013   •   14:34

DNA oferă imunitate. Cu generozitate. Discreţionar. Nu o spun eu, de această dată, ci o spune o persoană mult mai avizată. Primul-ministru al României. Victor Ponta. În direct şi la oră de vârf. Evident, aşa stau lucrurile. Iar statul român are o problemă. Problemă ce nu se va soluţiona prea curând. Ne aflăm în plin cerc vicios?
   
La un post de televiziune, aflat în direct, interogat asupra modului în care lucrează Direcţia Naţională Anticorupţie, premierul Victor Ponta a făcut câteva afirmaţii şocante. Pentru că au în spate autoritatea unui premier. Şi experienţa acestuia după mai multe luni de guvernare. Direcţia Naţională Anticorupţie evită să cerceteze şi să soluţioneze plângerile penale formulate de reprezentanţii Guvernului care, în urma unor operaţiuni de audit, au descoperit grave încălcări ale legii, de care s-au făcut vinovaţi fruntaşi PDL. Respectivele dosare zac în uitare. Este prima afirmaţie. A doua e că DNA, spre uimirea sa, se ocupă de nimicuri. Neglijând marea corupţie, eforturile procurorilor, atâţia cat sunt şi cu pregătirea pe care o au, se risipesc în cauze minore. Într-o adevărată frenezie, pentru a-şi lărgi competenţele, DNA a ajuns să se ocupe şi de lideri politici ai unor organizaţii locale mici. Care, evident, nu au cum să prejudicieze banul public de sume prea mari.
   
Dar corolarul acestei lipse de reacţie a DNA în raport cu cei care au condus România sub regimul Traian Băsescu şi al disipării energiei instituţiei în cauze minore îl reprezintă
înţepenirea pe post a lui Daniel Morar, peste normele prevăzute de lege.
   
După atâţia ani, chiar dacă Daniel Morar ar fi fost cel mai competent, cel mai curajos şi cel mai activ şi motivat sef al acestei instituţii, ceea ce nu este sub nicio formă adevărat, el ar fi fost lovit de rutină. Iar rutina capului conduce la rutina întregului corp de procurori. Premierul Victor Ponta semnalează faptul că DNA, dincolo de operarea discreţionară şi părtinitoare a unor dosare şi neoperarea, la fel de discreţionară şi la fel de părtinitoare, a altora, a obosit în lupta împotriva marii corupţii. Şi, ca urmare, conducerea sa trebuie schimbată.
   
Ei bine, aici intervine cercul vicios. Care se numeşte Traian Băsescu. Pentru Traian Băsescu, DNA începe şi se termină cu Daniel Morar. Utilizându-şi discreţionar prerogativele prezidenţiale, Traian Băsescu nu acceptă nici în ruptul capului adevărul simplu şi de bun simţ că, la nivelul conducerii DNA, legea, şi nu moftul unor politicieni din USL, obligă la primenire prin schimbare. Este cât se poate de probabil că şi noile demersuri ale Monei Pivniceru să fie refuzate de preşedinte.
   
În aceste condiţii, îl întreb pe premierul Victor Ponta: mai există coabitare? Da sau nu?

Sursa: CorectNews

×