x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lupta băsiştilor cu stenogramele

Lupta băsiştilor cu stenogramele

de Dan Constantin    |    23 Oct 2012   •   18:59

Dosarul "Motorina" a turnat tone de gaz în salata regimului Băsescu. După doi ani de la producerea convorbirilor (august 2010) aflăm că România nu era condusă de tandemul Băsescu – Boc, ci de o încrengătură de relaţii funcţionale create de Palatul Cotroceni în afara sistemului instituţional.

Astfel, Blejnar apare ca un personaj cu o putere mult peste statutul funcţiei de şef al ANAF. Strânsul birurilor a fost, istoriceşte, o operaţiune principală încă din vremea otomanilor şi a fanarioţilor, care i-au transformat pe zapcii în stâlpii domnitorilor.

Starea naţiunii, după sute de ani, nu s-a schimbat, de vreme ce Blejnar este un intim al preşedintelui Băsescu (bine, Sorine!) şi este cultivat de judecători de la Înalta Curte, de miniştri, parlamentari, mahări de partid. Traficul de influenţă generalizat, şantajul economic asupra investitorilor străini, pedepsirea fiscală a adversarilor lui Băsescu, plasarea politrucilor în instituţiile statului, conexiunea cu serviciile secrete, chiar şi dirijarea produselor confiscate de fisc sunt apanajul zapciului şef aflat într-o relaţie privilegiată cu Băsescu Traian. Stenogramele sunt demolatoare pentru băsism – arată cea mai exactă fotografie a regimului care a cotropit propria ţară şi a produs oroare, scârbă, furie în masă. Propagandiştii regimului îşi dau seama de lovitura mortală pe care o primesc. Un fel de "orizonturi roşii" scrise nu de un spion şef transfug, ci produse de convorbirile dintre piese importante ale regimului Băsescu şi interceptate cu aviz de la acelaşi regim.

Cum să contracareze efectul devastator al stenogramelor? Tema dată celulei de criză a început să aibă răspuns după câteva zile de năuceală.

Prima sarcină a primit-o obedientul CSM, care a sărit în zi de sâmbătă să se autosesizeze. Bine a făcut, pentru că reacţia lor (alde Ghica, Hăineală, Dănileţ) de hărnicie extra-program a apărut şi mai hazoasă după ce în cazuri grave de scurgeri de informaţii din dosare s-au făcut că plouă. Presa băsistă şi canalele lor au fost ca şi mute câteva zile. Doar agenţia semioficială dădea comunicatul de la Cotroceni vineri, 19 octombrie, chiar înainte să publice primele stenograme. Greii propagandei au fost instruiţi cum să reacţioneze abia luni. Ziarele portocalii au tăcut adânc în ediţiile de luni, iar pe online băteau câmpii cu furtuna în pahar stârnită de Becali. Dându-şi seama că tăcerea nu-i de aur, s-a trecut la contraatac. Au avut însă săbii boante rău. La B1, doi băieţi, care în împrejurări private dau semne de inteligenţă, se străduiau luni seara să scoată de la Blejnar ceva argumente, făcând-o pe proştii. Marea "probă" erau listele de la raliuri auto, vechi de mulţi ani, la care participaseră Ponta şi Drilea – procurorul care a trimis "Motorina" în instanţă – în echipaje separate. Care era legătura între Renault şi Bacău? Adevărul sare şi el cu bâlbâielile lui Cartianu să combată problema care ajunge, firesc, la Iliescu şi revoluţie! Alo! Spitalul 9, aveţi un client scăpat prin presă!

În fine, oficiosul Evz o scoate pe "profesionista" Justiţiei, Fotache, să-l anatemizeze pe Drilea. Fotache, beneficiară de stenograme de la sursă, ştie cum e mecanismul, şi nu-l poate "face" pe Drilea din interviu, ci bagă paranteze (scrise de celula de criză!). Scrieţi, copii, scrieţi.

×