x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Masca și numerarul

Masca și numerarul

de Ionuț Bălan    |    20 Oct 2020   •   07:30
Masca și numerarul

Port mască precum un supererou, așa cum am văzut în benzile desenate cu țestoasele Ninja și fac plăți cu cardul ca să evit interacțiunea cu numerarul în pandemie. Iată cum se schimbă obiceiurile. Pentru o țară ancorată în cash, unde peste 18,5% din totalul masei monetare e reprezentată de banii care circulă în afara băncilor, Covid-19 ar putea să fie mai puternic decât plafonarea plăților cu bani gheață și loteria bonurilor fiscale.

Și totuși, deși băncile recomandă plățile fără numerar și vizitele cât mai rare la casierii, când e vorba să realizezi un transfer bancar durează ore bune, spre deosebire de cele câteva secunde, când plățile se derulează prin intermediul fintech-urile, care, culmea!, funcționează pe suport bancar. Iar transferul între bănci se poate opera și în zile, dacă intervin sâmbăta și duminica.

Există însă o modalitate de a realiza transferuri pe relația Bancă A - Bancă B extrem de rapidă. Dacă Banca A are multifuncționala suficient de aproape de cea a Băncii B și ai rulaje minime și pachete de servicii ce permit ca utilizarea numerarului să nu genereze costuri, mutarea banilor dintr-un cont în altul, la fel de facilă ca prin intermediul fintech-urilor, indiferent de oră și zi a săptămânii, ține doar de dexteritatea persoanei de a manevra butoanele bancomatelor și biletele de bancă dintr-un sertar în altul. Ce contează că nu se mai evită interacțiunea cu numerarul în plină epidemie și nu se respectă  recomandărilor agitatorilor culturali, important e că putem vorbi de o metodă rapidă de plată, mai ales în cazul băncilor plasate concurențial, una în proximitatea celeilalte.

Sigur că sunt și țări în care nu se poate proceda astfel. În Marea Britanie, de pildă, unde numerarul reprezintă doar 3% din totalul masei bănești, băncile nu prea mai oferă posibilitatea să se depună bancnote, dar e drept că și coronavirusul face mai multe victime și atunci plățile Bancă A - Bancă B n-au cum să dureze ore sau zile. 

 

×