x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ministrul Justitiei merge la Comisia Europeana si nu la (noua) Inalta Poarta de la Bruxelles!

Ministrul Justitiei merge la Comisia Europeana si nu la (noua) Inalta Poarta de la Bruxelles!

de Serban Cionoff    |    25 Iul 2017   •   13:59

Mâine, ministrul justiției, prof.univ. dr.Tudorel Toader, se va afla la Bruxelles unde îi va prezenta prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, proiectele legilor justiției pe care ministerul pe care îl conduce le-a elaborat și care vor fi prezentate Guvernului în luna septembrie. De asemenea, ministrul  român de justiție, va discuta cu înaltul oficial al UE și despre MCV, urmând, poate, ca, de data asta, să avem și un răspuns clar în legătură cu punctul final al acestui atât de păgubos și arbitrar mecanism instituit prin voința arbitrară a actualei euro-pârâcioase Monica Macovei în mandatul său de lugubră amintire.

 Până aici, toate bune și frumoase, numai că, acum o lună, același  domn ministru Tudorel Toader ne anunța că are gata pachetul de legi ale justiției, dar că nu consideră necesar să îl mai prezinte și liderilor politici pentru că acestea ,,au un parcurs foarte lunge’’. Întrebarea care, în condițiile vizitei de mâine a domniei sale,  se ridică numaidecât este următoarea: care anume parcurs este mai lung, cel dintre Bulevardul Libertății, unde se află sediul Ministerului Justiției și până peste drum, la Palatul Parlamentului, adică la cabinetele senatorilor și deputaților coaliției de guvernare și al partidelor opoziției sau cel care duce la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene?

 Răspunsul la această întrebare ne va fi foarte ușor să îl găsim, dacă recitim declarația din 11 iulie a primului ministru, Mihai Tudose,din care reiese foarte clar că, de-acum înainte, membrii cabinetului trebuie să meargă, lunar, la Bruxelles, pentru a da explicații privind ceea ce se întâmplă în domeniile de activitate pe care le coordonează. Totodată, premierul României i-a asigurat pe liderii europeni că nu se vor mai opera modificări pe legile justiției fără consultare publică.
Asigurare pe care premierul României o întărește și o cauționează prin însăși calitatea sa. De aici pleacă, însă, și un semn de întrebare. Pentru-că, dacă este în afara de orice îndoială că, fiind stat membru al Uniunii Europene, România trebuie să își pună permanent de acord legile, actele normative, cu standardele comunității și să aibă o comunicare directă, permanentă, să manifeste transparență maximă, atât în relațiile cu celelalte state membre ale uniunii cât și cu organismele acesteia, tot atât de adevărat este și că nu putem vorbi despre o  chemare la raport , așa după cum s-ar putea înțelege din cam nepotrivita expresie:,, miniștrii trebuie să meargă, lunar, la Bruxelles, pentru a da explicații’’etc...

 Pe bună dreptate ne putem întreba dacă nu ar fi cazul- mai bine zic:momentul!- ca și înaltele oficialități ale Uniunii Europene, să fie invitate să viziteze(și)România, așa încât domniile lor să aibă posibilitatea de a se informa, la fața locului, despre cum stau, cu adevărat, lucrurile în diverse domenii ale  economice, sociale, juridice? Pun această întrebare  știut fiind faptul că,din păcate, la anumite paliere de analiză și de decizie ale UE, se mai bucură de credibilitate și chiar de susținere, niște informații calomnioase pe care le colportează, nu doar de ier-de azi, anumite personaje de tipul/teapa Monicăi Macovei et comp. Foarte adevărat, avem, la Bruxelles, o seamă de europarlamentari care ne reprezintă cu cinste și cu profesionalism, așa după cum avem și un inimos și competent comisar european, Corina Crețu. Cu toate  acestea, înclin să cred că a-i invita pe dregătorii uniunii să ne calce, mai des, pragul, este nu doar un simplu gest de curtoazie, ci, în primul rând, un demers necesar și firesc în condițiile în care Uniunea Europeană se confruntă(și nu chiar fără temei!) cu serioase critice pe seama unui exces de birocrație la mai multe niveluri ale sale.    

 Pe de altă parte, nu este mai puțin adevărat că această cam nedorită sintagmă - ,,miniștri să meargă lunar la Bruxelles pentru a da explicații’’- sună cam foarte aproape cu chemările demnitarilor români la Înalta Poartă sau, mai târziu, la Centru conducător al mișcării comuniste și muncitorești de la Moscova. Sau, dureros de aproape de vremurile noastre, cu acea rușinoasă secvență în care, după cinica anulare a votului majorității covârșitoare a românilor de la Referendumul din vara lui 2012, premierul de atunci, Victor Ponta, primea din mâna președintelui în exercițiu al Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso, o listă în care erau înscrise comenzile politice venite din partea mai marilor PPE-iști de la butoanele comunitare. Totul petrecându-se sub privirea cinic satisfăcută a protejatului PPE-iștilor, nimeni altul decât Traian Băsescu, Amiralul Dezastrului Național. Împrejurare care- pentru ca să spunem lucrurilor până la capăt!-a fost de natură să genereze o serioasă dezamăgire și un nedorit val de scepticism. Atitudini incorecte și foarte păgubitoare de care nu avem nevoie, mai ales în condițiile în care România trebuie să se pregătească, de pe acum, pentru a exercita, în cele mai bune condiții, președinția Consiliului Europei, în primul semestru al anului 2019.   

 Numai o singură întrebare aș mai avea, pentru că tot a venit vorba despre vizita de informare pe care ministrul justiției,Tudorel Toader, o va face la Bruxelles pentru a-l informa pe domnul prim-vicepreședinte al CE, Frans Timmermans, despre legile justiției care urmează a fi transmise Guvernului. Întrebare care sună așa: se află , în acest pachet, și Legea răspunderii magistraților? Lege pe care, după cum bine se cunoaște, o cer, deopotrivă, entități reprezentative al lumii justiției, ale mediului academic și ale societății civile. Pun această întrebare tocmai pentru că niște anumite episoade din mandatul ministerial al profesorului Tudorel Toader mă determină să am unele îndoieli în ceea ce privește determinarea sa de a promova și susține, în discuțiile de la Bruxelles, un pachet de legi ale justiției care să răspundă, efectiv, așteptărilor societății românești.

 Dincolo, însă, de unele evenimente care aș vrea să cred că aparțin, în mod irevocabil, trecutului, îi doresc, foarte sincer, profesorului Tudorel Toader ca,la această deosebit de importantă întâlnire cu domnul Frans Timmermans , să demonstreze- și să ne demonstreze!- că poate și știe să acționeze așa după cum îi cere mandatul de ministru de justiție al României, stat membru al Uniunii Europene. Având, de data asta, enormul avantaj că, distinsul său interlocutor,  Frans Timmermans, a fost, nu cu multă vreme în urmă, oaspete al României, prilej cu care a avut discuții cu înalte autorități ale statului nostru și, astfel, a putut cunoaște ,, de la sursă’’, care este situație reală în lumea justiției din țara noastră.

Urmând ca, în funcție de rezultatele acestei vizite, să putem spune că  ministrul Tudorel Toader a fost, miercuri, 26 iulie 2017, la Comisia Europeană și nu la (noua) Înaltă Poartă de la Bruxelles!   

×