x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Monopoluri de cartier, stradă şi bloc

Monopoluri de cartier, stradă şi bloc

de Ionuț Bălan    |    03 Ian 2013   •   15:14

 Un prieten care locuieşte în cartierul Colentina din Bucureşti m-a sunat joi dimineaţă să-mi spună că e foarte mulţumit de el că şi-a păstrat cablul la RCS&RDS. Mi-a explicat că atunci când RCS&RDS a scos din grilă Discovery a fost distrus, a vrut să se mute la Dolce. Dar acum, când a auzit că Dolce renunţă la ProTv, e foarte bine la RCS&RDS, chiar şi fără Discovery. L-am întrebat de ce nu alege un operator de cablu care să aibă şi ProTv şi Discovery? Mi-a răspuns că a sunat la UPC imediat ce i-a spus Horia Brenciu la televizor să se aboneze la 031.100.1000, însă vocea feminină de la telefon i-a zis că la el, în Colentina, nu se poate, chiar dacă spotul publicitar e categoric: Abonează-te acum!

Ce am sesizat eu din discuţia cu amicul meu e că RCS&RDS are o poziţie similară cu a unui monopol pe scara lui de bloc. Şi acelaşi prieten m-a mai întrebat de ce când merge el la Cora să cumpere lapte, carne şi legume poate achita cu cardul, dar când trece de linia caselor şi ajunge la casieria de cablu şi internet nu mai e posibil? Am încercat să-i sugerez să se ducă la bancă să plătească cu cardul. Dar el mi-a replicat că nu are card la niciuna dintre băncile cu care se poate plăti la RCS&RDS şi că de fiecare dată e nevoit să scoată cash de la bancomat ca să achite cablul...

Cel mai grav lucru pe care l-am reţinut din conversaţia cu prietenul meu din Colentina e acela că o companie cu poziţie de cartel transferă acest privilegiu băncilor cu care lucrează. Cu alte cuvinte, nu poţi plăti cablul cu cardul prin intermediul unui POS, ci trebuie neapărat să o faci la băncile “agreate”, cu cardurile lor, nu cu altele. Practic, sunt stimulate să se vândă produsele băncilor cu care are contract RCS&RDS. Fapt care, în Bucureşti, nu e valabil doar pentru cel mai important operator de cablu, ci şi pentru furnizorul de gaz. Şi el le transferă băncilor favorite poziţia sa de monopol.

OK şi până la urmă ce e atât de grav să nu-ţi poţi plăti utilităţile cu orice card, de la orice bancă, aşa cum se întâmplă cu mărfurile cumpărate la POS-urile de la hipermaket? Înseamnă că direcţionezi preferinţele clienţilor către anumite instituţii financiare. Iar în afară că e anormal să plăteşti mărfurile liber la POS şi utilităţile - nu, e firesc să poţi achita facturi de utilităţi cu cardul oricărei bănci, la orice bancomat, nu doar cu cardul băncii emitente.

Şi apropo de asta - o ultimă idee - e nefiresc să nu se poată plăti cu cardul oricărei bănci, la orice bancomat, taxele, precum mărfurile şi utilităţile. Când Fiscul va accepta o astfel de variantă îşi va permite să renunţe la o mare parte a personalului din trezorerii.

×