x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moştenirea celebrităţii

Moştenirea celebrităţii

de Florin Condurateanu    |    04 Ian 2021   •   07:10
Moştenirea celebrităţii

Când fiii poartă numele celebru al tatălui, asta devine o povară în propriul drum al carierei – sau performanţele tatălui deschid copiilor toate uşile încuiate pentru alţii. E greu de trasat graniţa dintre aceste situaţii extreme şi, ca atare, fiii unor vedete au oscilat între a nu ţine seama de vorbele părinţilor de succes şi între a profita de rezonanţa sclipitoare a numelui lor.

Cea mai mare aglomeraţie de staruri într-o familie s-a petrecut în neamul talentatului actor Mihai Constantin, cel care acum culege aplauze în piese complicate şi cel pe care publicul îl ştie şi îl îndrăgeşte şi din rolul lui Ionică – leneşul corijent la matematică din filmul „Liceenii”. Tatăl lui Mihai Constantin a fost nimeni altul decât uriaşul actor George Constantin, mama a fost prim-solistă la Operă, Iulia Buciuceanu, iar mătuşa, sora mamei, era irezistibila actriţă Tamara Buciuceanu. Talentul şi pasiunea pentru scenă veneau pe toate căile în destinul lui Mihai Constantin. Dar el a ţinut să nu profite de celebritatea părinţilor, a mătuşii sale, şi şi-a croit singur un drum al performanţelor pe scenă. A trudit cu sudoare din belşug pe frunte, cu sacrificii.

De altfel, a intrat în legendă întâmplarea când, după ce a murit tatăl George Constantin, cabiniera să hohotească de plâns când a găsit o mantie pe care o îmbrăca maestrul într-o piesă, iar buzunarele erau doldora de tuburi de medicamente pentru inimă, pe care le înghiţea George Constantin când intra pe scenă pentru a-şi domoli durerile în piept. Tatăl George Constantin nici n-a avut răbdare să facă meditaţii de actorie cu fiul înainte de examenul de admitere la Teatru. L-a pasat pe Mihai unui alt actor.

Ștefan Bănică junior a moştenit de la vestitul său tată, Ştefan Bănică, totul: talent, farmec, voce, măiestrie pe scenă, replici cuceritoare. Dar ajutor cu sfaturi, îndemnuri n-a primit de la îndrăgitul părinte. Atitudinea de respect pentru meseria de actor, juniorul a asimilat-o tot de la tatăl său. Puştiul venea des la spectacole şi i-a criticat pe colegii de distribuţie ai tatălui: „Să nu te mai aud, când tu vei avea performanţe pe scenă, atunci să crâcneşti împotriva altora!”

×