x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Multe lucruri în ceață după busculada din aeroport!

Multe lucruri în ceață după busculada din aeroport!

de Serban Cionoff    |    09 Apr 2020   •   22:59
Multe lucruri în ceață după busculada din aeroport!

Am amânat să trimit spre publicare prietenilor de la cotidianul național „Jurnalul” aceste notații privind situația înregistrată pe aeroportul „Avram Iancu” din municipiul Cluj, unde ,azi la prânz, se aflau cam 2000 de persoane care urmau să fie îmbarcate în mai multe curse, 12 la număr, cu următoarele destinații Berlin,Baden-Baden, Karlsruhe, Dusseldorf. Nu ca turiști,pentru că suntem în stare de  urgență, ci ca muncitori necalificați în agricultură. Plecarea lor spre Germania, precum și a altor valuri de muncitori sezonieri, provenind din Transilvania, din Moldova sau din Oltenia, fiind posibilă după ce autoritățile de la Berlin au decis să nu mai obstrucționeze recrutarea forței de muncă din state membre ale UE. Bineînțeles și din România! Unde, nici până la chioșcul de ziare din colțul străzii nu ai voie să mergi fără patalamaua în care declari, pe propria răspundere, de ce te duci și cât ai de gând să stai pe acolo. Am scris „până la chioșcul de ziare”, fiind de la sine înțeles că, aflându-ne în stare de urgență, nici vorbă ca harnicele brațe de muncă ale satului românesc să poată pleca la munca câmpului pentru a efectua lucrările agricole de primăvară. Cu alte cuvinte, acasă-nein!, în Gemania- sehr gut!  

 Am amânat să trimit spre publicare textul de față sperând că autoritățile vor veni cu precizări la obiect atât asupra condițiilor în care s-a produs busculada din aeroport,cât și asupra altor factori care au contribuit la ea. Dar, nici până acum, nu am primit răspunsuri edificatoare. Foarte adevărat, până acum, avem și o serie de reacții ale autorităților, recte ale poliției și ale prefecturii județului, care au pus în mișcare procedurile legale pentru a afla în ce condiții s-a ajuns la această situație. Făcându-se referire directă la faptul că este vorba de fapte incriminate de Codul Penal și anume cu „zădărnicirea combaterii bolilor”. Motiv pentru care va fi cercetat directorul aeroportului, David Ciceo. La rândul său, cel vizat se apără și spune că a informat din vreme autoritățile județului și a cerut să i se acorde sprijin.

 Rămâne, așadar, să așteptăm concluziile la care vor ajunge factorii abilitați. Până atunci, reținem declarațiile ministrului de interne, Marcel Vela, din care am reținut că reprezentanții ROMATSA, structură aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, ai Autorității Aeronautice și ai Aeroportului Cluj au organizat deficitar zborurile.

 Aceasta reprezintă, însă, numai o față a lucrurilor, pentru că ,așa după cum a  remarcat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, există și o altă chestiune foarte serioasă: „Mi-e greu să cred că Germania primește 10.000 de oameni deodată, în condițiile în care România este și ea un focar”. Focar al pandemiei COVID-19, bineînțeles! Mergând mai departe, ajungem la declarațiile managerului aeroportului „Avram Iancu”, David Cicero. Declarați făcute la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, difuzată pe canalul „Antena 3”, din care reținem că pasagerii care urmau să fie îmbarcați în avioane cu destinația Germania „nu aveau nici bilete și știau doar că pleacă. Erau trecuți pe niște liste, dar nu știau nimic”. Acestea sunt faptele relatate de către domnul David Ciceo pe care le consider demne de luat în seamă. Declarații pe care, până la această oră, nu au fost contrazise în mod public și cu contraargumente. Ceea ce, în nici-un caz, nu îl exonerează pe respectivul manager de răspunderile ce îi revin pentru modul în care a  gestionat (sau nu a gestionat!) situația pe aeroport.

Mărturisesc fără rețineri, citesc și recitesc declarațiile lui David Ciceo și nu știu ce să mai cred. În primul rând, această mulțime a venit până la Cluj îmbarcată în mai multe autocare, care, fiecare, avea un anumit punct de plecare. Adică din localitățile X sau Y, din județele Botoșani sau Dolj. Dar, pentru ca să ajungă la punctul terminus, toate autocarele au străbătut șoselele scumpei noastre patrii. Șosele pe care se află la datoriei cadre ale Poliției Române. Oare, chiar nici-un autocar nu a fost oprit iar conducătorii auto nu au fost, nici unul, întrebați de sănătate? Ce scria în hârtiile cu care porniseră la drum aceste autocare?Erau, toate actele, în regulă?

 De asemenea, pornind de la declarațiile directorului  aeroportului din  „Avram Iancu”, din care a reieșit că viitorii pasageri nu aveau la ei biletele de avion, fiind doar trecuți pe niște liste, putem să ne întrebăm cine sunt firmele care i-au recrutat și care, apoi, i-au contactat transportatorii respectivi? După care ar urma să mai punem și alte câteva foarte necesare întrebări. Ca de pildă:1.Cine, pe ce criterii și în ce condiții a făcut recrutarea acestor 2000 de persoane?; 2.Au fost, fiecare din acești 2000 de oameni, verificați și s-a stabilit cu certitudine că nu sunt purtători ai Coronavirusului? 3. Aveau, fiecare dintre cei 2000 de muncitori recrutați, asigurare de sănătate?; 4. Există garanții că toți acești 2000 de muncitori agricoli vor beneficia, în Germania, de condiții adecvate de cazare, așa încât să nu existe riscul de a fi contaminați de pandemia COVID-19? Întrebări pe care, privind acum la emisiunea lui Mihai Gâdea, transmisă pe Antena 3, constat că nu sunt singurul pe care și le pune fără reținere.

  Nu vreau să se înțeleagă că aș fi împotriva principiului liberei circulații a persoanelor, bunurilor și a capitalului în Uniunea Europeană. Asta, însă, nu însemnă că trebuie să acceptăm ca acest principiu să fie la nesfârșit invocat și folosit, în mod demagogic,ca simplu pretext pentru trece cu vederea fapte care nu respectă, integral și necondiționat, legile țării și normele Uniunii Europene.  

 Acestea au fost câteva întrebări pe care le consider  inevitabile în condițiile în care se dorește cu adevărat aflarea adevărului până la capăt despre ceea ce s-a întâmplat astăzi pe aeroportul din Cluj.  Iar, dacă nu se vrea decât încă un simulacru de investigare a cazului- și nu ar fi pentru prima oară!-, nu îmi rămâne decât amara consolare că, gazetar fiind, mi-am făcut datoria să le pun. Mulțumindu-le și colegilor de la „jurnalul” pentru că le-au dat credit și le-au publicat!

   În concluzie, vor fii fiind întrunite,la ora aceasta, pe aeroportul din Cluj, condițiile necesare decolării și aterizării avioanelor în deplină siguranță, dar, în ceea ce privește busculada de azi, au rămas cam multe lucruri în ceață…   

                                                  Șerban CIONOFF

               

×