x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nucleară sau foc de paie?

Nucleară sau foc de paie?

de Serban Cionoff    |    24 Mar 2021   •   17:01
Nucleară sau foc de paie?

A căzut bomba! Vlad Voiculescu, încă sau totuși, ministrul sănătății, acuză guvernul Ludovic Orban că „prin artificii’’ și într-un „mod inventiv’’a calculat rata incidenței Covid-19 înainte și după alegeri. Nimic nou sub soare, bine știut fiind că a existat un intens curent de opinie care a contestat optimismul de paradă al oficialităților care asigurau populația- de fapt,electoratul- că poate merge la vot în deplină siguranță și fără nici cea mai mică grijă că s-ar putea îmbolnăvi. Cât privește faptul că în perioada următoare alegerilor s-a înregistrat o accelerată creștere a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19, totul a fost pus pe seama petrecerilor pe care le-au dat lideri locali ai unor formațiuni politice pentru a-și răsplăti votanții. Pe  primul loc în top aflându-se, bineînțeles, PSD. Pretext pentru cei direct interesați ca să  respingă,încă o dată, criticile pe care acest partid le-a adus încăpățânării cu care pseudo-președintele Klaus Iohannis și guWERNanții săi s-au bătut  și s-au zbătut ca alegerile să nu se amâne.

 Și iată că,Vlad Voiculescu,  exponent de marcă al USR-PLUS- forța novatoare a mediului politic autohton, nu-i așa?-, smulge masca și ne arată realitatea. Că afirmațiile sale sunt contestate vehement de către anumiți lideri ai PNL nu este întâmplător. După cum nu mă miră nici că ele nu sunt discutate la obiect și contestate cu argumente, ci doar eludate deplasând discuția pe subiecte fără nici-o legătură cu tema reală.  Și totuși,avem un set de observații venite din partea unor observatori avizați ai realității românești,observații care discutate dată fiind temeinicia și seriozitatea lor.

 Una dintre ele ar fi aceea că Vlad Voiculescu a aruncat bomba numai acum, când revocarea sa din funcție este tot mai insistent cerută, iar co-militanții din conducerea formațiunii politice din care face parte amenință pe față cu ruperea coaliției în cazul în care se va trece de la vorbă la faptă. Așa încât, în loc să fie considerat un curajos și demn denunțător al  operațiilor de  grosieră falsificare a realității- după cum, cu siguranță  își dorește-, lui Vlad Voiculescu i se impută că face dezvăluirile nu din respect pentru adevăr și pentru populația scumpei noastre patrii ci numai ca să se răzbune pentru că riscă să fie schimbat din funcție. Nefiind exclus ca,după demitere, Vlad Voiculescu să pretindă că a fost executat fiindcă a avut curajul și probitatea de a spune adevărând. Când anume a făcut-o și de ce tocmai acum?- asta să nu îi mai cerem să ne răspundă…

  O altă obiecție, des și corect invocată, este aceea că Vlad Voiculescu ar fi trebuit să sesizeze organele de urmărire penală, nu să relateze despre asta pe o pagină de socializare. Obiecție căreia i-aș adăuga-o și pe cea formulată de Bogdan Chirieac și anume că, dată fiind gravitatea situației semnalate, era necesar ca DNA să își fi început cercetările. Bogdan Chirieac punând în continuarea discuției și următoarele  trei întrebări-cheie:Cine sunt cei responsabili; Cine a hotărât așa ceva?; Cine își asumă răspunderea?

 Întrebări perfect de îndreptățite, pe firul cărora mergând, vom constata că ajungem exact în Dealul Cotroceni! De fapt, la pseudo-președintele Klaus Iohannis.Cel care, astăzi,fiind întrebat de către reporterele Antena 3 și Antena1, cum vede lucrurile, a scăldat-o într-un mod lamentabil și a calificat situația doar ca fiind creată de „o expresie nefericită’’. Expresie nefericită, dar, în primul rând, inițiativă nefericită, dacă ne gândim că operațiunea de cosmetizare a datelor înaintea alegerilor nu putea fi făcută decât în consens cu voința pseudo-președintelui Klaus Iohannis ca aceste alegeri să aibă loc cu orice preț. Așa după cum cu nefericite consecințe s-ar prea putea solda, pentru și așa foarte șubreda coaliție de guWERNare, bomba lansată de Vlad Voiculescu. O coaliție înjghebată de către pseudo-președintele Klaus Iohannis prin încălcarea brutală a rezultatelor alegerilor parlamentare, pe care  vrea să o țină în viață cu orice preț. Drept care, astăzi, cel mai nou titular al calității de întâiul planator al țării a ales să  pună punct discuției pretextând că „formulele de calcul au fost diferite’’.  Adică,batista pe țambal! Nu,însă, înainte de a-i transmite lui Vlad Voiculescu „să își vadă de treabă’’.

 Numai că, dacă nu ne conformăm- și nu avem de ce să ne conformăm!- acestui ordin pe unitate, avem să constată că există un alt motiv, mult mai puternic, pentru care anumite cercuri de putere vor să facă, pe cât mai curând posibil, din nucleara lansată de Vlad Voiculescu un simplu foc de paie. Mă refer la noile restricții pe care le preconizează guWERNanții, în baza cifrelor din care ar rezulta creșterea ratei îmbolnăvirilor cu Covid-19.Măsuri al căror promotor este Vlad Voiculescu (!), dar care riscă să fie contestate invocându-se deconspirările pe care le-a făcut domnia sa.         

  Să însemne faptul că pseudo-președintele Klaus Iohannis a dat niște răspunsuri, pe cât de țâfnoase pe atât de penibile, la întrebările pe care numai cele două curajoase reportere de la Antene au avut curajul să i le pună, că se dorește ca discuția să fie urgent și irevocabil închisă? Mai mult ca sigur că da. Judecând,însă, după reacțiile publice pe care postarea lui Vlad Voiculescu le-au generat în spațiul public, aș vrea să cred că există și ceva șanse ca ea să producă și efecte. Asta cu condiția ca opoziția să vrea și să poată să profite de ocazie. Un prim pas ar fi înființarea unei comisii parlamentare care să cerceteze subiectul. Doar că, având experiența atâtor alte asemenea comisii ale Legislativului pe ale căror concluzii și recomandări guWERNanții nu dau doi bani, teamă îmi este că nu vom avea decât o reconfirmare a adevărului imbatabil rostit de Napoleon Bonaparte: „dacă nu vrei să faci ceva, fă o comisie’’. 

 Paradoxal sau poate numai aparent paradoxal, cel care poate face mutarea decisivă după incendiarele afirmații ale lui Vlad Voiculescu este însuși pseudo-președintele Klaus Iohannis. Cel care i-a și transmis (încă) ministrului Vlad Voiculescu,,să își vadă de treabă’’. De care anume,,treabă’’ și la care loc de muncă? A spus-o,mintenaș, vocalul comunicator liberal Florin Roman, care i-a cerut premierului Florin Cîțu să,,îl trimită (pe Vlad Voiculescu n.n.)  să își vadă de rețelele de socializare’’. Cum va reacționa USR-PLUS în cazul în care premierul va da curs acestei propuneri și dacă șandramaua coaliție va mai rezista multă vreme? Coaliție în care USR-PLUS și UDMR vor lucra mai departe cu un PNL avându-l ca președinte pe Ludovic Orban sau pe Florin Cîțu?Iată câteva întrebări la care, teoretic, răspunsurile nu pot fi evitate.  Răspunsuri de care depinde foarte mult dacă,într-un viitor previzibil, vom avea un Guvern al României sau tot un guWERN al… știm noi cui.

 Motiv pentru care am și făcut mențiunea „teoretic’’, convins că, foarte probabil, o încrengătură de interese și de complicități  vor încerca și vor reuși să facă din nucleara lui Vlad Voiculescu doar un foc de paie și cam atât!        

       

                                                                                                                    

                                                        

                 

×