x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O necesară precizare în spiritul adevărului

O necesară precizare în spiritul adevărului

de Serban Cionoff    |    02 Feb 2019   •   19:07
O necesară precizare în spiritul adevărului

Cu câteva ceasuri în urmă am trimis spre publicare colegilor de la jurnalul un comentariu în care solicitam Ministerului Sănătății răspuns la câteva întrebări pe care am considerat că trebuie să le pun în urma unui mesaj care a circulat în social media și a provocat multe comentarii. Era vorba despre faptul că, după ce pe pagina de Facebook a colegei noastre de breaslă, Miriam Eugenia Soare, a fost postat mesajul său de adio, cu puțin înainte de ridicarea sa la ceruri. În continuarea acestui mesaj era publicată scrisoarea deschisă pe care, cu un an în urmă, regretata noastră colegă îl adresase doamnei Sorina Pintea,la acea vreme proaspăt investită în funcția de Ministru al Sănătății. Mesaj în care pacienta Miriam Eugenia Soare îi prezenta doamnei ministru  o serie întreagă de opreliști birocratice pe care le întâmpina după ce a solicitat sprijinul autorităților spre a merge la tratament în străinătate, întrucât suferea de o groaznică boală.

 Fac precizarea că textul scrisorii deschise  a fost inserat pe pagina de Facebook regretatei jurnaliste, fără să mai apară precizări despre parcursul pe care l-a urmat scrisoarea. Adică,dacă i s-a dat sau nu curs de către doamna ministru Sorina Pintea. Situație în care, oameni de bună credință fiind, puteam conchide că  scrisoarea acestei femei atât de amarnic încercate a rămas fără răspuns. De aceea, în comentariul meu de azi dimineață, am și cerut în mod expres ca Ministerul Sănătății să emită un comunicat de presă în care să spună cum stau, în realitate, lucrurile, cu foarte sincera dorință de a informa corect cititorii și de a evita orice interpretare nedreaptă și incorectă.

 Și iată că, la scurtă vreme după ce bunii mei colegi de la jurnalul au dat curs articolului meu, primesc un mesaj din partea doamnei Rodica Nassar, secretar de stat la Ministerul Sănătății. Mesaj pe care îl voi reproduce integral, spre corecta informare a cititorilor:,,În calitatea mea de președinte al comisiei de rezolvare a dosarelor de trimitere la tratament în străinătate, am luat legătura ( cu Miriam Eugenia Soare n.n.), am rugat-o să depună dosarul prin care solicita finanțarea tratamentului și l-am aprobat în regim de urgență! Tratamentul a fost făcut la Hamburg acum un an! Am păstrat legătura cu ea până aproape de sfârșitul ei tragic. De altfel, nu numai o dată, pe pagina ei de Facebook, mi-a mulțumit pentru ajutor atât mie cât și Sorinei Pintea’’.

 Acesta este mesajul pe care mi l-a trimis doamna secretar de stat Rodica Nassar și , după cum cred că veți înțelege, am socotit de datoria mea să îl fac cunoscut public fără să mai aștept ca Ministerul Sănătății să emită un comunicat de presă făcând aceste precizări. Decizie pe care i-am comunicat-o doamnei Rodica Nassar.

  Reamintesc, înainte de a pune punct acestor notații, că în texul meu nu am lansat nici-un fel de suspiciune sau, mai grav, de acuzație la adresa doamne ministru Sorina Pintea a Ministerului Sănătății. Dimpotrivă, am solicitat în mod expres să fie dat publicității un text edificator și la obiect, tocmai pentru a nu da naștere unor răstălmăciri cu adresă politică precisă, așa după cum obișnuiesc să o facă anumiți comentatori de marcată rea-credință.

 Cât privește gestul celui/celor care au profitat de acest tragic eveniment și au lansat în spațiul public doar scrisoarea sa de acum un an fără, însă, a mai preciza și cum a fost ea receptată și soluționată de către Ministerul Sănătății, deși aș avea de făcut comentariile ce se impun în mod categoric, dat fiind faptul că peste nu multă vreme decedata va lua veșminte de pământ, mă abțin să o fac. Adaug, însă, că,  mai nou, din postarea apărută pe pagina de Facebook a defunctei Miriam Eugenia Soare a dispărut textul acelei scrisori deschise care a suscitat numeroase comentarii critice la adresa Ministerului Sănătății- comentarii sincere dar nedrepte cauzate de informarea parțială asupra stării de fapte-, cei care au pus în act manipularea nu și-au mai găsit și timpul pentru a lămuri lucrurile. Lucru imperios necesar cu atât mai mult cu cât textul, în forma sa publicată aseară, au fost preluat și difuzat, cu bună credință, de către mai multe canale media. 

×