x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe când senator, calul familiei Băsescu?

Pe când senator, calul familiei Băsescu?

de Lucian Avramescu    |    20 Sep 2012   •   12:22

Un cititor intreaba ironic: pe cand familia Basescu isi va unge si calul senator? Ironia, insotita de altele, mai piperate si greu de inghesuit in aceasta pagina, acompaniaza bascalios anuntul ca dupa EBA, care straluceste ca un briliant cultural la Bruxelles, si fiica mare a Basestilor, Ioana, a decis sa ia drumul patriotic al codrilor politici, avantandu-se vitejeste spre Parlament si sacrificandu-se pentru tara. Notarita, satula de anonimatul milionar al unei meserii de contopist, va candida, conform unui anunt care a dat ocol presei, in parohia lui Boc, la Cluj, zona moale electoral, accesibila si care "nu se uita la bani' cand e vorba de un candidat plouat de la Cotroceni. Cand acel candidat mai face parte si din familia demisului, angajamentul devine deplin, bocii clujeni se fac luntre si punte ca fata sa intre la facultatea politica privata a lu tat-su.

Boc, dupa lunga experienta de pres la Cotroceni, mangaiat zilnic pe chelie de pantofii stapanului, s-a angajat sa-i fie covor persan peste garla electorala. Caligula parca, imparat roman, si-a facut calul consul sau senator si i-a dres si o iesle de aur, ca sa se deosebeasca de senatorii de rand. Si, pe cale de asemanare, de ce n-ar incerca Basescu si cu calul nevestei personale, intaia doamna fiind innebunita dupa echitatie si, ca atare, avand cal? De ce sa nu ajunga si calul familiei Basescu, senator?

Basestii, gasind rentabil domeniul, intra, iata, toti in politica. Madam Maria va intra pesemne ultima, dupa ce mai intai va depune juramantul calul. Ioana s-a nascut in aur, pe vremea cand al batran, precum se aude, facea contrabanda nu doar cu ginsi, a trait in aur si nu se pune problema unei alergii sau acomodari greoaie cu statutul de politician. Ioana mananca aur pe paine, dovada si averea ei fabuloasa, justificata mereu prin vanzari anterioare, avere care i-a scapat de sub control chiar notaritei. Prin inregimentare la cariera surorii sale, va da si ea o scatoalca poncifului ca, vezi Doamne, numai daca ai carte, ai parte. Aiurea. Poti sa n-ai carte si sa ai parte. In timp ce EBA, asa cum constatam, si-a facut studiile in bar si si-a luat licenta in discoteca, ocolind cu abilitate contaminarea cu microbul scolar, Ioana a urmat, cica, o "particulara' de unde s-a procopsit cu respectiva diploma care cam strica, dar nu decisiv, blazonul familiei. Ce naiba? Tata Traian zice ca fugea de scoala ca dracul de tamaie, madam Maria a fost receptionera la un hotel, iar aerul ei cuminte, de croitoreasa de tara, nu o paraste ca savanta. De ce sa paradeasca un asemenea statut fetele? Ele, dovedind osardie, se arata simplute rau in materie cioclopedica, iar vorbirea lor, mai ales a Ebei, rezumata la strictul necesar pentru a cere, la Paris, un ruj de calitate. Bravo. Calea politicii trebuie sa fie neteda si verticala, nu trebuie sa se impiedice in interogatii schopenhaueriene si nelinisti metafizice.

Politica, in Romania, a fabricat cei mai multi milionari si miliardari. Miracolul de a aduna, dintr-o amarata de leafa la stat, averi colosale trebuie brevetat ca marca autohtona. Aici i-am batut chiar si pe americani care asuda zece generatii pentru a fabrica un Rockefeller. Noi, intr-un sfert de generatie, producem zece rockefelleri si ne mai raman bani si de-o excursie pe luna.

×