x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe ultima sută de metri, Domnul pseudopreședinte Klaus Iohannis vrea să regleze mâna invizibilă a pieței voturilor!

Pe ultima sută de metri, Domnul pseudopreședinte Klaus Iohannis vrea să regleze mâna invizibilă a pieței voturilor!

de Serban Cionoff    |    02 Dec 2020   •   16:13
Pe ultima sută de metri, Domnul pseudopreședinte Klaus Iohannis vrea să regleze mâna invizibilă a pieței voturilor!

Să vezi și să nu crezi! Domnul pseudopreședinte Klaus Iohannis a anunțat că de la sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele din spațiile închise. Asta de bine ce, săptămâna trecută, PNL,partidul breloc al domniei sale, a contestat la Curtea Constituțională Legea votată în Parlament pentru- ați ghici!- redeschiderea piețelor. Măsură care,după cum ne-a asigurat însuși domnul pseudopreședinte, a fost luată după consultarea specialiștilor, care l-au asigurat că numărul cazurilor de Covid-19 este în scădere și că s-au diminuat șansele de contaminare a celor care merg să cumpere din piață, inclusiv a celor care merg acolo spre a-și vinde produsele.

 Până aici, toate bune și frumoase numai că, și fără să vrei, tot îți sar în ochi niște simple coincidențe. Prin urmare, ce înseamnă, după calendar, vorba asta „la sfârșitul săptămânii”? Păi înseamnă: joi 3 decembrie, vineri 4 decembrie, sâmbătă 5 decembrie și duminică 6 decembrie. Unde am mai auzit noi expresia „duminică 6 decembrie”? Păi am auzit-o și o tot auzim în așa-zisa campanie electorală- care numai așa ceva nu a fost!- pentru alegerile parlamentare.Alegeri care, conform dorinței arzătoare a Tătucului de la Cotroceni și a comilitanților săi, trebuie neapărat să se țină numai și numai pe 6 decembrie anul curent! Alegeri la care, mai multe sondaje de opinie dau PNL-ul, alias „partidul meu” (Klaus Iohannis dixit!) dacă nu ca marele perdant, în orice caz, ca defilând umăr la umăr, cu PSD, bestia neagră a domnului pseudopreședinte și a băieților săi.

 Haideți,atunci,să mergem mai departe pe firul lucrurilor și pas cu pas, vorba înțeleptului, să vedem și de unde ar putea veni scorul electoral  în creștere crescător pentru PSD, respectiv cel în descreștere pentru PNL. Foarte simplu, ar putea veni și dinspre mediul producătorilor din sectorul agricol, respectiv al comercianților produselor agricole. Oameni care s-au trezit că rămân cu marfa nevândută și, în acest fel, fără banii de care au foarte mare nevoie pentru a pregăti așa cum se cuvine lucrările agricole de primăvară. Procentaj deloc nesemnificativ, la care s-ar putea adăuga și o bună parte a clientelei autohtone care vrea să consume produse agricole „de la noi, de acasă” și nu numai pe cele comercializate în hipermarketurile cu firmă străină. Dorință care numai pentru un propagandist înrăit al unei anumite ideologii, să spunem a celei neoliberale, ar putea să fie dovadă dă intoleranță naționalistă și de xenofobie.

 Ca atare, ce și-o fi zis tătucul neamului, după ce înainte de a cere părerea specialiștilor în virusologie, a consultat sondajele de opinie în format neprelucrat și a văzut care este scorul la baionetă PNL versus PSD? Ia să dăm noi pe repede înainte un ucaz din care să vadă românașul că ne pasă de el și de viața lui! Drept pentru care și declarația-șoc despre iminenta deschidere a piețelor agro-alimentare din spații închise. Piețe unde, după cum știm, operează mâna invizibilă care reglementează raportul cerere/ofertă. Mână invizibilă care, gândesc pseudopreședintele Klaus Iohannis și sfătuitorii săi, poate să reglementeze, fie și pe ultima sută de metri, raportul între așteptările electoratului și oferta guWERNanților. Un rol important urmând să aibă, zic ei, și de data aceasta, factorul emoțional și mesajele de tipul „ați văzut, fraților, că până la urmă, tot de la marele tată de la Cotroceni ne-a venit soluția?...”

 Nu contest, s-ar prea putea să mai fie și persoane sau grupuri cate să achieseze la un asemenea raționament. Numai că, oricât de scurtă ar fi memoria colectivă a românului- pe care mizează, și de data asta aparatul de agit-prop al Cotrocenior-, înclin să cred că, în cazul de față, va exista o cotă ridicată a rezervei față de un asemenea raționament. Nu de alta dar, în aceeași memorie colectivă a populației scumpei noastre patrii, există și zicala „cine s-a fript cu ciorbă, suflă și în iaurt”. Zicală care să nu ne fie de mare mirare va fi reactivată și va produce efecte și în raport cu această parșivă capcană, cu mare miză emoțională și cu intenții vădit  manipulatoare, pe care este convins că ne-a întins-o pseudopreședintele Klaus Iohannis.

×