x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politichia din cioburi

Politichia din cioburi

de Petru Calapodescu    |    23 Apr 2013   •   16:21

Luni, încă un "eveniment" plutind în derizoriu al politichiei româneşti. La doar două, trei săptămâni după ce, într-o săliţă a unei cârciumi bucureştene, avându-l  oaspete de onoare pe  "superbul" (cum îl vedea o tânără avocată admiratoare) Traian Băsescu, se boteza cu şpriţ "Mişcarea Populară", opiniunii publice mioritice i s-a propus, tot într-o cămăruţă, dar fără clinchet de pahare, o nouă formaţiune: "Iniţiativa România Liberală". Părinţi, câţiva disidenţi frustraţi din PNL, în cap cu Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, care au descoperit peste noapte că în România nu există liberalism, nu s-a auzit de Dreapta politică, aşa  că s-au hotărât să ia taurul de coarne şi să apere aceste valori cu pieptul lor de aramă. Confuzia era totală, la lansare, până şi reporterii de la faţa locului descurcându-se cu greu.

Cine-s efectiv iniţiatorii, în afara celor amintiţi? S-a vorbit intens şi despre Tăriceanu, dar omul - care, în cariera politică, s-a mai fript cu joaca de-a disidenţa, a declarat imediat că "el nu-i parte" a respectivei mişcări. La grămadă, pe scaunele rânduite-n grabă, s-au instalat şi Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Diana Tuşa, MRU, dar se pare că doar în calitate de suporteri, ca la peluză, la fotbal. Absolut aiurea, prezenţa directorului SIE, Theodor Meleşcanu, fiind ciudată participarea implicată, în afara obligaţiilor de serviciu, a şefului spionilor la o manifestare politică. În sfârşit, un veritabil ghiveci călugăresc, în care s-au pus într-o cratiţă toate legumele găsite în grădina mânăstirii. Ghiveci sunt şi ideile din manifestul-program, obiectivele esenţiale fiind revizuirea Constituţiei, regionalizarea ţării, reindustrializarea şi alte asemenea "idei noi", toate ambalate în "constituirea soluţiei liberal-conservatoare", după cum declara cu emfază Andrei Chiliman, de parcă n-ar exista deja Alianţa PNL-PC, în cadrul USL. În fapt, hai să fim serioşi, e vorba de un şah pe care gruparea Chiliman - Moisescu (cu Tăriceanu deocamdată din laterală) vor să-l dea PNL-ului unde n-au găsit aderenţi, şi în primul rând lui Crin Antonescu.

Cât priveşte parcursul viitor al "Iniţiativei", porumbelul l-a scăpat tot Chiliman: "Putem găsi căi de colaborare cu Mişcarea Populară". Cum respectiva "Mişcare Populară" şi-a şi declarat intenţia de a deveni partid, cu Băsescu la cârmă, nu-i greu de intuit şi în ce laboratoare s-a clocit şi lansarea "României Liberale". În realitate, e vorba de un ciob din marginea unei farfurii, cu pretenţia de a i se da maximă importanţă. Rostul unor asemenea manevre, însă, e, dincolo de frustrări personale, mult mai pragmatic. În afară de obsesia băsisto-chilimaniană ("Capul lui Antonescu vrem"), se râvneşte, dacă s-ar putea, şi ruperea unei hălci dintr-un PNL devenit mult prea incomod pentru Cotroceni.
Dacă vom rememora evenimente politice din ultimii ani, vom vedea că de fiecare dată când liderii unui partid nu stăteau drepţi în faţa "Tătucului" din Deal, au apărut tot felul de "disidenţe". Deveniseră Marko Bela şi Kelemen Hunor prea neascultători şi puneau probleme Guvernului Boc? A apărut partidul lui Tokes, personaj agreat de Băsescu. PDL l-a supărat pe preşedinte, unii lideri ai săi cârtind prea mult la adresa lui Boc şi chiar a "şefului cel mare"? A fost până la urmă sacrificat Boc, s-a ivit "Mişcarea Civică", ba s-a încercat şi reacapararea, prin Elena Udrea, a PDL, tentativa nereuşită fiind urmată imediat de înfiinţarea "Mişcării Populare". Ca la balamuc.

Aceste valuri sâcâitoare vor continua să ameţească eşichierul politic. Deocamdată, în PSD (după şocul disidenţei de acum câţiva ani) nu-s valuri. Dar "unitatea de nezdruncinat" poate fi lesne ciobită, după reţeta devenită clasică (cozi de topor se găsesc pretutindeni), dacă beneficiarului principal i se va părea că nu merge ca unsă coabitarea... 

×