x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta i-a luat capul lui Ţurcanu. Şi ce?!

Ponta i-a luat capul lui Ţurcanu. Şi ce?!

de Petru Calapodescu    |    17 Mar 2013   •   12:11

Scandalul din zona siguranţei alimentare nu este şi nu trebuie încheiat odată cu înlăturarea din funcţie, la intervenţia premierului Ponta, a preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu. Ar fi o rezolvare tip capul lui Moţoc sau batista pe ţambal. Tevatura nu a scos la iveală doar incopmpetenţa unui director paraşutat politic, ci şi boala profundă de care suferă un întreg sistem de care depind chiar sănătatea şi viaţa consumatorilor. Din pornire, aş exclude din această discuţie controversele de prin Europa privind etichetarea cărnii de cal drept carne de vită, în care, după cum s-a dovedit, România a fost târâtă pe nedrept, controverse care pot stârni suspiciunea unei mânării de peste hotare, având ca scop carotarea pe piaţa UE a unor firme româneşti.

Dar, fie şi printr-o coincidenţă, au venit în lanţ, în urma scoaterii din hibernare a inspectorilor, un lanţ de constatări îngrijorătoare care, amplificate de unele televiziuni prin titrări isteroide (vezi RTV), aiu indus populaţiei o adevărată psihoză, concentrată în întrebarea îndreptăţită: dar ce se mai poate mânca fără teamă în ţara asta? Au fost descoperite zeci şi zeci de tone de pui cu antibiotice, zeci şi zeci de tone de lapte cu aflatoxină, importuri de fructe îmbibate cu pesticide, carne etichetată anapoda etc. Toate astea demonstrând fără tăgadă că inspectorii sanitar-veterinari şi de siguranţă alimentară dormiseră în bocanci, sau fuseseră prea ocupaţi cu ranforsarea portbagajelor şi lărgirea buzunarelor. Altfel nu se explică tupeul cu care, bunăoară, în plin scandal, un patron a cărui nevastă era, la Ploieşti, şefă tocmai la controlul alimentelor, îşi permitea să livreze mici din carne de cal ca fiind din porc şi vită, sau că, la halele din acelaşi oraş, se vindea peşte alterat.

Spuneam că simpla schimbare a şefuului ANSVSA e o frecţie la un picior de lemn. Mai ales dacă i se impută doar că "a avut o comunicare defectuoasă cu populaţia". Pardon,nu comunicare era defectuoasă, ci optica. Nu poţi să priveşti cu indulgenţă ("Li s+a confiscat marfa, au destulă pagubă, ce să-i mai şi amendăm?") isprăvile unor furnizori şi negustori iresponsabili, al căror loc ar fi fost în boxă şi-n puşcărie (nu există ni un caz!), pentru atentat la sănătatea populaţiei. Nu comunicare defectuoasă se numeşte modul suspect în care ANSVSA - vicepreşedintele Vladimir Mânăstireanu - a ţinut secret numele firmelor vinovate, în loc să fi procedat la ridicarea licenţei. Apropo: cu ani în urmă, autorităţile franceze, confruntate cu asemenea potlogării, au impus ordinea trecând fără menajamente la închiderea afacerilor respective, nu la nişte amenzi benigne. Mă tem că, pe principiul dâmboviţean "Lasă-mă, să te las!", scandalul va fi trecut în uitare, dacă nu muşamalizat cu bună ştiinţă.

Premierul Ponta a cerut ca în şedinţa de Guvern să fie prezentat un raport în temă. Mă întreb cine-l va documenta şi întocmi cu profesionalism şi cu o obligatorie severitate. Văzând ansamblul sistemului, viciile lui, nu căzuleţele. Parcurgeţi structura stufoasă a Guvernului, cu mulţime de ministere, departamente, miniştri, ministri delegaţi, agenţii şi şefi de agenţii, care de care mai bine plătiţi. Nu o să găsiţi nici barem o titulatură care să conţină cuvântul "comerţ", un asemenea minister sau departament - care să coordoneze inclusiv ciupercăria de instituţii de control minate de incompetenţă şi bănuite de "căderi la pace" cu cei veriificaţi, să organizeze investigaţii  tematice în mod sistematic, cum se şi proceda odinioară - nici nu există. Este şi asta o dimensiune a grijii pentru bunăstarea populaţiei.

×