x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Portul Constanţa arestează la Bucureşti

Portul Constanţa arestează la Bucureşti

de Lucian Avramescu    |    20 Feb 2013   •   18:50

M-am nimerit marţi în emisiunea Mariei Coman, de la Antena 3. Tocmai picase peste noi ştirea că un secretar de stat, Preda, de la Transporturi a fost umflat de procurorii DNA de pe stradă. Informaţii puţine până la deloc despre caz şi despre om. Apoi încep să se adune. Îmi atrag atenţia două amănunte care, aşa îmi sună mie, ar putea fi decisive, fiindcă nu era vorba de niciun flagrant, demnitarul pesedist nu fuma iarbă şi n-avea în buzunarul vestei haşiş. Nu asasinase, în preajmă, pe nimeni şi nici nu părea să fi făptuit un viol în faţa Ministerului Dezvoltării. Amănuntele care m-au făcut să tresar au fost două – cetăţeanul politic respectiv, plecat de sub pulpana lui Mazăre de la Constanţa, se ocupa asiduu (el a fost secretar de stat, îmi transmit cei de la AMPress, şi-n primul mandat Ponta) de trecerea Portului Constanţa din administraţia centrală în cea locală. Hopa! Păi, am zis eu, parcă acest port aparţine familiei Băsescu, prin fraţi, nepoţi, încrengături, fire ştiute şi neştiute. Nimic nu mişcă acolo - şi pe acolo se mişcă tone de bani - fară ştiinţa şi aprobarea celor pomeniţi mai sus. Aşa am tot citit, mai ales în anchete de presă, fiindcă de la Morar n-am nicio nădejde în acest sens. Aici o fi buba? Nefericitul jumulit de pe stradă a călcat într-o strachină din care sorbocăie doar  linguri privilegiate. Mai aflu, în aceeaşi emisiune, că secretarul de stat ar fi petrecut un concediu, în Kenya parcă, alături de madam Boagiu, titulară de vreo două ori în acelaşi minister. La vânătoare de gazele pot sta umăr la umăr PDL cu PSD. Nu se muşcă! Sau mai ştii? Nu e bine, zic, în gând şi-apoi tare să umbli cu respectiva doamnă prin Africi. Mai apoi am văzut o caricatură a fratelui meu care se întreba ce ar fi păţit nefericitul dacă petrecea concediul cu Elena Udrea. Ar fi fost, pesemne, asasinat instantaneu.

Când scriu aceste rânduri înţeleg că a venit de la instituţia arestatoare un comunicat lămuritor. Tipul deţinea nu ştiu ce secrete de stat pitite sub preşul siguranţei naţionale şi el, în cârdăşie cu unul din servicii, ar fi umblat la ele ca la un borcan cu magiun în care îndeşi lingura. Ce va urma după arestare? A urmat că Ponta l-a dat imediat afară. Trecerea Portului Constanţa, de care se ocupa asiduu Preda, în custodia administraţiei locale s-a fâsâit. După nişte luni sau ani, secretarul de stat va fi găsit victimă a unei confuzii. Între timp, marea poartă maritimă a României, chiar şi fără vapoare (ale noastre, că ale altora tot vin şi pleacă) rămâne cum a fost şi a cui a fost şi este. Seamănă un port cu o vacă? Nu seamănă, dar poate fi muls.

P.S. A mai fost unul, pedelist de frunte, care s-a tot dat important prin Portul Constanţa până s-a fript. Cu cătuşe. După ce a jurat că nu se mai apropie de zona interzisă a fost lăsat în pace. Acum e, mi se pare, în PC şi se dă un om liber. Liber de Portul Constanţa.

×