x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pruna înaintea căderii

Pruna înaintea căderii

de Dan Constantin    |    23 Sep 2016   •   08:14
Pruna înaintea căderii

Marea Adunare a Justiției programată vineri, 23 septembrie, se anunță cu un cod roșu de furtună. Falia dintre magistrați și instituțiile care administrează sistemul nu mai poate fi acoperită cu vorbe sau promisiuni. Memorandumul pentru Justiție a fost adoptat de majoritatea instanțelor și parchetelor cu mențiunea subliniată de magistrați că votul este asumat ca o formă de protest. Multe procese sunt blocate, se judecă doar urgențele. 17 puncte sintetizează starea de criză din piramida instanțelor și parchetelor, relațiile deteriorate grav dintre puterile statului, presiunile care afectează independența magistraților, extinderea câmpului tactic și parteneriate neconstituționale încheiate de capii justiției.

Revolta generalizată nu tulbură însă comportamentul Guvernului. Premierul Cioloș i-a dat recent blagoslovire Ralucăi Prună pentru prestația ministerială și, dintr-un calcul politic și prevalențe de imagine greșite, nu-i bagă în seamă pe protestatari. Camionagiii au avut mai mult succes după ce au claxonat în Piața Victoriei. Un pelerinaj al robelor ar fi convingător? Manifestații cu judecători, procurori, avocați înfrățiți în nemulțumiri ar fi o premieră în Europa și un punct de reper necesar comisiilor de la Bruxelles care se perindă de ani de zile pe la București ca să aplaude în MCV ,,progresele” pe care le critică vehement Memorandumul.

Demiterea sau demisia ministrului Prună au fost cerute explicit de adunări ale magistraților. Cu tupeul caracteristic grupării Macovei, Prună ignoră fondul problemelor, se extrage din ele și reduce prin fals protestele la revendicări salariale. Mai mult, pozează în reformator neînțeles de prostime și consideră că împreună cu Macovei au deschis drumul, în 2004, spre starea luminoasă de astăzi! Deceniul politizării și al degradării justiției, al băsismului reinventat sub pupilele macoviste, se vrea continuat de tehnocrați. Asociațiile profesionale ale magistraților se opun acestui curs periculos ajuns la un punct de confruntare deschisă.

Miza întâlnirii din 23 septembrie, acceptată de CSM mai mult de nevoie decât de voie, este tocmai stoparea acestui proces de reinstalare în haine noi a macovismului infiltrat în instituțiile justiției și susținut de o societate civilă cu epoleți. Căderea ministrului Prună s-a copt. Trebuie doar scuturat pomul în care cresc poame!

 

×