x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Râsul Gabrielei

Râsul Gabrielei

de Ştefan Mitroi    |    02 Ian 2013   •   17:35

Dacă 2013 s-ar fi terminat la sfârșitul zilei de 1 ianuarie, eram acum îndreptățit să spun c-a fost cel mai frumos an din viața mea, chiar dacă a durat numai o zi! Nu știu ce-ar trebui să se întâmple în continuare ca bucuriile de care am avut parte în ziua aceasta, prima din noul an, să-mi dispară cu ușurință din memorie.

Au fost  mai întâi satele albe înșirate de-o parte și de alta a șoselei ce leagă Bucureștii de Alexandria, apoi câmpurile, albe și ele, aidoma unor coli de hârtie, pe care-ți venea să scrii iute câteva rânduri, despre minunea de a fi om, poate chiar despre cea de a simți  că preț de o clipă tu ești toți oamenii de pe lume, dar îți dădeai imediat seama că ți-o  luase altcineva înainte, nu puteai ști cine, vedeai sub liniștea luminoasă ce umplea câmpurile doar fumul vreunei case îndepărtate, sau câte un copac răzleț, în loc de semnătură. Între sate, un aer la fel de albăstriu ca gheața lacurilor pe care o zgărâiau cu ciocurile, visând că-și potolesc foamea, pescărușii.

După asta, întâlnirea cu Simion Gârlea, vârstnicul meu prieten din Vitănești, pe care l-am găsit la cei 95 de ani ai săi stând la masă și scriind în jurnal, după ce mai înainte, spărsese câteva lemne, iar mai înainte primise niște colindători, iar și mai înainte, chiar înainte de tot, într-o altă iarnă și într-un alt secol... E scris în pozele de pe pereți ce-a fost atunci, poze cu oameni tineri, dumnealui, soața sa, Mărioara, cei doi copii ai lor,mai sunt vreo mie cinci sute de zile de război dându-le târcoale, dar asta a fost demult, tare demult,  secolul acela s-a dus, s-a dus și Mărioara, iarna a rămas, și-a rămas și Simion Gârlea, ca o iarnă mai mică la care bucureșteanul din mine vine deseori să se încălzească și să simtă c-a ajuns acasă.

Apoi liniștea albă a pământului în care mi s-au preschimbat părinții. Întotdeauna, oriunde m-aș afla, vin să-i spun tatălui meu, Vasile, și celuilat Vasile, ghemuit în stânga sa, că mi-e bine, că-i e bine și lumii și că  felurile astea două de bine dau semne că vor să meargă și anul acesta înainte.

Casa în care intru aproape de ora prânzului e nițel mai mare decât un mormânt. Însă un  < mormânt> care freamătă de viață! Rareori am întâlnit atât de multă bogăție ca aici. Și asta din pricina Gabrielei, fetița de 6 ani care trăiește doar din alocația ei și ajutorul social al maică-sii .De fiecare dată când mă vede știe că va primi un mic dar și îmi sare de gât. Sunt doar niște nimicuri ceea ce îi duc, nimicurile pe care le așteptam în copilărie eu. Așa că, o dată cu râsul copilului de acum, râde și copilul de atunci. Râd și eu, mai cu seamă după ce sunt sorcovit. Și pare să rîdă și anul ce abia a început. Sper să nu-i treacă prea curând. S-ar supăra și Gabriela, și liniștea albăstrie de pe câmpuri. 

×