x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România a fost reprezentată sau a fost doar prezentă la ședința Consiliului European?

România a fost reprezentată sau a fost doar prezentă la ședința Consiliului European?

de Serban Cionoff    |    28 Mar 2020   •   14:32
România a fost reprezentată sau a fost doar prezentă la ședința Consiliului European?

Toată lumea știe că în zilele de 26 și 27 martie anul curent a avut loc Ședința Consiliului European, cea de a treia reuniune consacrată  discutării și adoptării unor măsuri pentru combaterea crizei generate de pandemia COVID-19. Potrivit informațiilor transmise pe canale oficiale, pe agenda acestei ședințe, care s-a derulat în format de videoconferință- la care a fost prezent și domnul Klaus Iohannis,președintele României-, s-au aflat patru subiecte definite ca priorități:1.limitarea răspândirii virusului;2.furnizarea de echipamente medicale(măști și dispozitive de protecție respiratorie);3.promovarea cercetării în vederea dezvoltării unui vaccin;4.combaterea consecințelor economice și sociale ale pandemiei.

De asemenea, potrivit informațiilor transmise pe mai multe canale, această ședință a Consiliului European nu s-a finalizat prin adoptarea unor măsuri efective, datorită blocajului impus de Germania și Olanda, atitudine față de care Italia și Spania au luat o poziție categorică. În consecință, s-a decis ca o nouă ședința a Consiliului European să aibă loc peste două săptămâni, răstimp în care șefii de state și de guverne ale statelor membre ale UE trebuie să elaboreze proiecte de măsuri care vor fi supuse dezbaterii viitoarei reuniuni.

 Din păcate, acest impas în care se află o reuniune de maximă importanță a unui organism comunitar nu mai este o noutate, așa după cum nu mai este o noutate nici că ideea solidarității  europene „se dovedește a fi o utopie”. Amară care îi aparține lui Adrian Năstase, cel în al cărui mandat de premier țara noastră a purtat și a încheiat cu succes foarte complexele și dificilele negocieri pentru admiterea în Uniunea Europeană. Tot lui Adrian Năstase aparținându-i un alt adevăr, pe care, doar din miopie sau din motive mai puțin știute, unii încă nu vor să îl recunoască și anume că „în momente de criză, fiecare țară își vede de propriile interese”.

 Așa după cum era și de așteptat,acest nou impas care se produce  angrenajul instituțional al Uniunii Europene, în condițiile unei crize de gravitatea și de amploarea celei generate de Coronavirus, este un subiect discutat și disputat intens, în variate registre. Discuții și dispute în cadrul cărora revine cu o semnificativă frecvență întrebarea: care a fost poziția pe care a avut-o România, stat membru egal în drepturi și îndatoriri, al Uniunii Europene,la ședința Consiliului European din 26-27 martie? Întrebare la care există instituții și personalități cu adevărat în măsură să dea răspunsuri în deplină cunoștință de cauză. Dar, întrucât nu mă consider un cunoscător în înțelesul brevetat al termenului și, pentru a nu lansa ipoteze hazardate sau scenarii alarmiste, firește că am așteptat și eu, ca tot românul, să primim informații corecte. Bineînțeles,  de la președintele Klaus Iohannis care a fost prezent la video-ședința Consiliului European.

Numai că- din nou „din păcate”- nici până acum domnul Klaus Iohannis, președintele tuturor românilor, nu a dat aceste răspunsuri și , potrivit celor afișate pe pagina Președinției României, nici nu prea sunt semne că ar intenționa să vină în fața camerelor de luat vederi spre a face măcar câteva declarații. Spunându-ne, dacă nu e cu bănat, și nouă, capetele de locuitor sau „dragilor români”, așa cum mai nou ni se tele-adresează, care a fost poziția pe care s-a situat România în confruntările din respectiva reuniune și, eventual, cu ce măsuri ar putea veni țara noastră la reuniunea de peste două săptămâni? Sunt, acestea, doar câteva chestiuni care îl preocupă pe fiecare cetățean al României Europene și nicidecum vorbe de clacă sau curiozități cu care ne umplem timpul pe care îl petrecem în carantină. Așa încât, tăcerea domnului nostru președinte ne mâhnește și ne îngrijorează! 

Tăcere care, pe bună dreptate, motivează și susține această întrebare: la ședința Consiliului European din 26-27 martie, care s-a ținut în format de videoconferință,  domnul Klaus Iohannis a reprezentat România sau a fost doar prezent în virtutea funcției sale de președinte al României? Întrebare pe care, desigur în alți termeni, i-a adresat-o, civilizat dar ferm, europarlamentara Maria Grapini , dar care, nici ea nu a primit răspuns. Să fie,atunci, doar o simplă întâmplare că nici azi, în declarațiile pe care le-a făcut cu ocazia vizitei sale la Spitalul Militar de Campanie ROL II, președintele Klaus Iohannis, după ce a recunoscut gravitatea apăsătoare a crizei provocate de Coronavirus, nu a pomenit, măcar treacăt, de ajutorul pe care țara noastră îl primește sau îl va mai primi din partea comunității europene?Limitându-se strict la ceea ce putem face noi, aici, acasă. Să înțelegem, de aici, că nu a greșit Adrian Năstase când a constata că ,,în momente de criză,fiecare țară își vede de propriile interese’’? Altfel spus, că, mai ales în momente de criză, fiecare țară se descurcă cum poate…   

 De aceea, nu pot să închei aceste notații decât cu următoarea întrebare:  domnule președinte Klaus Iohannis, la recenta ședință a Consiliului European,România a fost reprezentată sau a fost doar prezentă?

            

×