x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să respectăm dreptul la imagine al lui Gheorghe Dincă și al familiei sale!

Să respectăm dreptul la imagine al lui Gheorghe Dincă și al familiei sale!

de Serban Cionoff    |    18 Dec 2019   •   08:07
Să respectăm dreptul la imagine al lui Gheorghe Dincă și al familiei sale!

Nici că nu mă miră prea tare faptul că, ziua nămiaza mare, Dan Dincă, fiul monstrului din Caracal, a sărit la bătaie și le-a aplicat niște scatoalce zdravene câtorva reporteri și cameramani de la televiziunile Antena 3 și România TV, carel-au așteptat la ieșirea de la sediul CNA. Unde, domnia sa, împreună cu Daniela, sora sa, veniseră ață ca să reclame modul în care televiziunile au prezentat ,,cazul Caracal’’. Nu contest, este dreptul fiecărui cetățean al statului nostru, stat de drept și stat membru al Uniunii Europene, să își apere imaginea publică și, atunci când consideră că i-a fost afectată buna reputație și onoarea, să reclame acest lucru instituțiilor abilitate. Urmând ca, eventual, ceară reparații morale și materiale.

 La o adică, ne-am putea întreba de ce atât de sensibilul fiu al faimosului tătâne nu s-a adresat justiției noastre atât de imparțiale și de exigente și a preferat să își facă singur dreptate, recurgând la argumentul pumnului și al botinelor?Că doar niște persoane cărora atât de mult le place să li se spună ,,oamenii legii’’ au stat ceasuri întregi la poarta lui Dincă –senior, în vreme ce înăuntru se afla o copilă răpită și nu au catadixit să îl deranjeze pe individ decât după niște ceasuri , fiindcă așa le-a permis un domn procuror. Faptă pentru care respectivul procuror a fost suspendat, dar numai pentru scurtă vreme,fiindcă niște justițiari care țin la prestigiul și la imaginea independenței lor, l-au readus în câmpul muncii.Că doar nu era să piardă magistratura în general, procuratura în special,un asemenea cadru de nădejde!

Nu zic ba, putem lua în calcul și ipoteza că  Dincă jr. a  cedat nervos și, lipsit de o gardă de corp, care să îi protejeze de insistențele reporterilor și cameramanilor, a ales să își repereze onoarea grav întinată. Onoarea sa și, desigur, a tătânelui său. Care tătâne este, după cum prea bine știm,un personaj foarte bine cotat pe piața media, fiind, de-acum, eroul de nenumărate reportaje și comentarii cu o cotă de audiență foarte ridicată. Materiale de impact, de pe urma cărora,însă, nici Gheorghe Dincă și nici alți membrii ai familiei nu s-au ales măcar cu câțiva euroi acolo, spor de personalitate sau drepturi de imagine. Fapt recunoscut de  însuși dl Dincă jr. atunci când, mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dus la o circă de poliție din capitala scumpei noastre patrii spre a da niscaiva declarațiuni despre incidentul de azi dimineață.

 Râdem noi ce râdem, dar realitatea este absolut odioasă. Pentru că, dacă judecăm, cu toată seriozitatea cuvenită, faptele, atunci nu putem ajunge decât la concluzia că aici s-a ajuns numai și numai pentru că exact cei numiți ,,oamenii legii’’ au tărăgănat într-un hal fără hal cercetările și nu se prea știe dacă și când acest dosar va ajunge în instanță. De ce anume au făcut asta? Aici părerile sunt împărțite. Unii spun că la mijloc s-ar afla niște interese, personale sau de grup, ale unor anumiți care ar fi foarte mulțumiți dacă, la capătul investigațiilor, Gheorghe Dincă va fi declarat numai și numai ca fiind un caz patologic și un lup singuratic.Pe cale de consecință, dosarul său va fi clasat.

 Așadar, în nici-un caz nu va fi vorba despre o rețea de traficanți de fetițe pentru deliciul unor beneficiari autohtoni sau stranieri. De unde pleacă și a doua idee și anume că, dacă vom mai discuta prea mult despre faptul că printre utilizatorii serviciilor rețelei s-ar afla și militari de la Scutul de la Deveselu, riscăm să supărăm foarte tare pe cine nu trebuie.  Iar dacă la cele scrise mai înainte adăugăm și faptul că , luni la rândul, același Gheorghe Dincă și-a bătut pur și simplu joc de magistrați și de polițiști ducându-i pe piste false numai pentru că așa au vrut mușchii lui, atunci chiar că avem suficiente motive să explicăm de ce ,,cazul Dincă’’ ține afișul !

 Foarte adevărat, despre nemernicia fără seamăn a monstrului de pe strada Craiovei din Caracal, precum și despre lălăiala numită pompos anchetarea cazului, televiziunile și, în general, presa scrisă și audiovizuală au discutat îndelung. Fiecare televiziune, post de radio sau gazetă comentând evenimentele în diverse moduri și cu accente care țin de politica editorială proprie. Esențialul este și rămâne, însă, că acest revoltător ,,caz Caracal’’ ridică și acum grave, inevitabile întrebări. În cazul ăsta nu vi se parte că are și cetățeanul Dan Dincă dreptul să se plângă la CNA despre felul în care tăicuțul său este prezentat numai și numai ca un personaj odios, fără însă a îi lua în considerație anumite trăsături de caracter. Așa cum ar fi, de pildă, gustul său rafinat și apetitul pentru tinerele fiice ale meleagurilor oltenești.

 Motiv pentru care supun atenției celor interesați ideea ca Gheorghe Dincă să devină  personajul principal  al unei telenovele realizate aici, pe plaiurile noastre mioritice. Și asta cât mai curând, nu cumva să ne fure alții ideea. Dar nu cu Gheorghe Dincă pe post de singur personaj, ci împreună cu vajnicele cadre specializate care tărăgănează ancheta conform zicalei oltenești:,,lungește Doamne boala , până o oua cioara!’’ Ceea ce, între noi fie vorba, ar putea fi și un gest reparatoriu, echilibrând balanța și așa mult prea înclinată înspre imaginile cu și despre tele-justiția cătușelor la comandă. În plus, la funestul palmares al personajului Gheorghe Dincă, ar putea fi adăugate și elementele relevate, foarte recent, de către doamna Carmen Obârșan,avocata familiei Melencu,în special faptul că un alt membru al familiei, Dinu Mihai Andrei, este cercetat în Italia pentru furt din magazine, iar tatăl, sus-menționatul Gheorghe Dincă, a fost dovedit că a comis falsuri în înscrisuri. Cu siguranță, un asemenea serial va avea un număr de episoade care să îi facă invidioși până și pe realizatorii ultra-prelungitului ,,Tânăr și neliniștit’’.  Cu siguranță, în acest fel, onoarea nereperată a lui Gheorghe Dincă și a familiei sale unite va fi răsplătită cu o sumă corespunzătoare ratei de audiență, iar CNA nu va mai fi pus să cerceteze o atât de încâlcită speță.

 Îmi veți reproșa, sunt convins, că îmi permit să fac bășcălie pe acest caz atât de dureros și de revoltător, dar, cu toată dragostea, vă spun că, de fapt, nu eu sfidez realitatea, ci tocmai acei oameni ai legii care nici până acum nu au finalizat ,,dosarul Gheorghe Dincă’’. Până atunci să închidem discuția, dar nu înainte de a răspunde o simplă întrebare: știe cineva dacă, la Poliție, Dan Dincă a fost sancționat pentru barbaria comisă împotriva reporterilor și cameramanilor de la televiziunile Antena 3 și România TV? Nici vorbă despre așa ceva. Mai abitir, cei doi frați Dincă au plecat liberi ca pasărea cerului clamând, în schimb,despre alte încălcări ale imagini lor public și ale familiei. Motiv în plus să punem în discuție cu toată seriozitatea proiectul unei telenovele reparatorii, cu audiență maximă, aducătoare beneficii financiare pentru Gheorghe Dincă și familia sa.  

×